• Почетна
  • СВЕТ
  • Разлози зашто треба подржавати Ирак у борби против исламиста
Прочитај ми чланак

Разлози зашто треба подржавати Ирак у борби против исламиста

0

Iracka Vojska

Неки се питају зашто подржавамо операцију Ирачке војске и премијера Маликија против исламских фундаменталиста.

Па овако, премијер Ирака Малики никада није затворио ваздушну или копнену руту снабдевања Сирије из Ирана.На страни побуњеника погинуло је преко 5000 Ирачана из исламског фронта Ирака и Леванатна, исти ти сада дижу побуну а сами су под директном контролом Саудијске Арабије. У Ираку је увек било бомбашких напада међутим масовни бомбашки напади са највећим смртним исходима крећу у марту. А зашто баш у марту? Пре почетка арапског пролећа Хилари Клинтон је саопштила Маликију да ће Асад сигурно пасти и да ће он морати да се позиционира уз САД. Међутим Малики је играо двоструку игру и чекао како ће се ситуација развијати. У марту 2013.

Малики изјављује Асад сигурно остаје на власти он има знатно дубљу политичку визију од Садама Хусеина чиме је саопштио да се Ирак позиционира уз коалицију Иран, Сирија и Хезболах и тада Саудијска Арабија покреће свој крвави пир у Ираку. Америка не може да се врати у Ирак и прихвата релно политичко стање! Односи САД и Саудијске Арабије су на најнижем нивоу од почетка њиховог друговања.

Iracka vojska 2

То што је Малики наручио велике количине оружија нарочито против ваздушног довољно говори о позиционирању Ирака у будућности. Таква поруџбина оружија се раније није ни могла замислити. САД је Саудијцима рекла да је готово и да Асад остаје на власти и да је завера против коалције Иран, Сирија и Хезболах пропала те да они као и Израел морају да прихвате фактичко стање.

Међутим Саудијска Арабија то не жели да прихвати. Видно је како Америка сада тера Израел на уступке Палестинцима како ће се то завшрити видећемо. Али да је Асад пао Палестинци био остали робље и не би видели белог дана. Сада остаје још сламање Саудијске Арабија која се чак дрзнула да гурне прст у око Русији што ће скупо платити.

(За Србин. инфо:  Српска страница подршке Сирији)