Прочитај ми чланак

Владимир Путин честитао Божић православним верницима

0

Â.Ïóòèí ïîñåòèë Ðîæäåñòâåíñêîå áîãîñëóæåíèå

Председник РФ Владимир Путин је честитао Божић православним верницима и упутио честитку Патријарху Московском и целе Русије Кирилу.

„Овај светли празник изазива најбоље емоције и мисли, служи уједињењу милиона људи на основу заједничких духовних вредности и историјских традиција, чији су неодвојиви део узајамно поштовање и разумевање, милосрђе и брига о ближњем“, стоји у честитки.

Патријарх Кирил се на Бадњи дан обратио свим свештеницима и православним верницима са Божићном посланицом, у којој је позвао све да непрестано раде добро и одупиру се греху.

Прослава Божића у Русији и свету

Сви православни верници који рођење Христово обелажавају по Јулијанском календару прослављају Божић.

Православни верници широм света у Русији, Украјини, Сирији, Египту, Западној Обали, Етиопији и Макоднији славе Божић. „С рождеством“, честитка је која се чује широм Русије. Свештеници се моле за „духовни развој“ и живот са мање греха. Молитве се упућују и да сви људи света доживе васкрсење.

Божићну литургију у новосаграђеној цркви Христа Спаситеља у Сочију, коју је служио патријарх московски и целе Русије Кирил, присуствовао је руски председник Владимир Путин.

Путин се прикључио верницима окупљеним у цркви испред Олимпијског парка у том граду на југу Русије. После литургије, Путин је разменио божићне поклоне са архимандритом Флавијаном, старешином цркве, коме је поклонио руску икону Христа Спаситеља из 19. века.

Руски премијер Дмитриј Медведев је са супругом Светланом присуствовао литургији у московској Цркви Христа Спаситеља.

У ту цркву је са Свете Горе на Бадњи дан донета велика хришћанска реликвија „Дарови мудраца новорођеном Исусу“ којој ће верници моћи да се поклоне до 13. јануара. Ово је први пут од 15. века, да је та светиња напустила грчку територију где се чува у светогорском манастиру светог Павла, наводи Итар-Тас.

Божић славе и Украјинци. Демонстранти на централном кијевском Тргу независности, њих око 10 хиљада, на Бадње вече остали су у потпуном мраку, јер су градске власти угасиле готово сву уличну расвету. Светла није било ни у згради Синдикалног удружења трговаца, која служи као седиште опозиције, али и у осталим зградама на Трг независности.

Православни Божић обележен је и у Витлејему. Литургију је служио грчки патријарх Теофилос Трећи, а осим верника, присуствовао је палестински председник Махмуд Абас.

Сиријски хришћани окупили су се у цркви у Дамаску на литургији коју је служио епископ Армаш Налбандијан.

Русија: Грађани се спремају за прославу Божића

Москва — Руси вечерас дочекују Божић као и обично, од 1991. одине од када је Божић постао државни празник, чекају га у својим домовима уз празничну трпезу и у црквама.

Патријарх руске православне цркве Кирил служиће Божићну литургију у централном храму Христа спаситеља у Москви. У својој божићној посланици он је поручио да Божић симболизује помирење човека с Богом.

До совјетског доба, Руси су на Бадње вече, или како се у Русији каже на Сочељник, имали коледаре, младиће и девојке који су уз песму обилазили куће, добијајући поклоне. На сам Божић, такође су се правиле чеснице, а у кућу ујутру долазили положајници, младићи или дечаци који честитају празник.

У совјетско доба, празновање Божића је практично угушено, прешло се на слављење Нове године. Тако су се изгубили и обичаји, па чак и традиционална јела са празничног стола. А сама руска православна црква не пропагира враћање изгубљених обичаја.

Према анкетама, сваке године све више православних Руса слави овај празник, али ове године нема истраживања која би указала на проценте.

Већ традиционално, председник и премијер Русије на Бадње вече одлазе у цркву на Божићну литургију. Очекује се да ће мере безебедности бити појачане због недавног терористичког напада у Волгограду.

(Бета-РТС-Глас Русије)