Прочитај ми чланак

Спецназ брани Олимпијске игре

0

specnaz

„Сочи је главни циљ терориста… Терористички напади у Волгограду су само почетак“, рекао је Шпиглу пуковник Александар Михајлов, један од команданата специјалне јединице руске Федералне службе безбедности, ФСБ.

Михајлов је уверен да се догађаји из Волгограда, у којима су убијене 34, а рањене 62 особе, неће поновити.

Одлука да се Зимске олимпијске игре организују у Сочију била је од самог почетка прилично ризична, јер се такмичења одржавају свега 300 километара од зона у којима су терористички напади готово свакодневни.

Кремљ је, због тога, око Сочија распоредио читавих 50.000 војника, полицајаца и агената, обалом Црног мора патролирају подморнице, цео регион надлећу беспилотне летелице, а небо над градом брани нови ракетни систем С-400.

Ширу подршку овим снагама пружа још 170.000 полицајаца, који надгледају саобраћајнице.

Њихов задатак, међутим, није нимало једноставан, јер се град Сочи са око 400.000 становника протеже обалом у дужини од неких 100 километара. Олимпијски стадион и већина борилишта налазе се уз саму обалу, а до Олимпијског села долази се новом, 70 километара дугом пругом.

Главну брану терористима представљају јединице Спецназ и јединица Алфа, којом командује пуковник Михајлов. Њихова главна мета, пише Шпигл, јесу радикални исламисти са Кавказа, на чијем се челу налази Доку Умаров, који заговара формирање емирата на северу Кавказа.

Руско министарство унутрашњих послова сматра да се под његовом командом налази око 600 бораца, организованих у 40 група. Опасност представља и око 400 исламских бораца који се тренутно боре на страни устаника у Сирији.

Током претходне године руске снаге безбедности спровеле су 70 акција против терориста и „убиле око 260 бандита“, укључујући и Мурада Касумова, једног од главних организатора терористичких напада у Волгограду.