Прочитај ми чланак

ЛОМЉЕЊЕ ЧЕСНИЦЕ У БЕОГРАДУ: Мала Мила прва нашла златни дукат!

0

 

lomljenje-cesnice-bozic-foto-tanjug-1389095437-423269

БЕОГРАД – Традиционално ломљење божићне чеснице са три дуката, које је по 23. пут организовала Унија пекара Србије, одржано је данас испред Теразијске чесме у центру Београду.

Чесница, тешка 50 килограма, у којој су била три златна дуката, од по три грама, подељена је окупљеним Београђанима, пре свега деци, која су и извукла новчиће.

Чесница је направљена у пекари „Тримчевић“, а дукате је донирала Пекарска индустрија „Браћа Станковић“ из Гроцке.

Један од дуката извукла је шестогодишња Мила Глигоријевић из Београда, а њена мајка рекла је да је девојчица јутрос и код куће извукла новчић из чеснице. Осим Миле Глигоријевић, дукате су из чеснице извукли и Константин Гаровић и Никола Петруновић.

Осим чеснице, бројним окупљеним Београђанима дељени су и хлеб, пецива и други пекарски производи, слаткиши, јогурт и кефир.Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица изјавио је да би због великог интересовања грађана од следеће године дељење чеснице требало да буде организовано на неком већем платоу.

Тај догађај би преко Туристичке организације Београда требало да буде уврштен на листу градских манифестација и обогаћен културним програмом или неким другим допунским садржајима, рекао је Пралица.

„Нама је првенствено идеја да буде деце када се ово организује. Ова акција ће убудуће имати такав карактер да деца добијају дукате, а и да старији добијају одређене поклоне и да буду сви задовољни када оду“, додао је он.

Пралица је напоменуо да су акцију подржали Млекара Панчево, компанија Свислајон и други пријатељи Уније пекара.

(Танјуг)