Прочитај ми чланак

Шуга хара међу Бошњацима, све више оболелих

0

14mmm

 

У Федерацији БиХ (ФБиХ) из месеца у месец расте број оболелих од заразне болести скабијес, познатије као шуга или свраб, која је на трећем месту по водећим заразама у овом ентитету.

Према подацима Федералног завода за јавно здравство, у прошлој години до децембра је пријављено 963 оболелих, што је за 189 више него у истом периоду 2012, када су била евидентирана 774 случаја.

Највише оболелих је у Херцеговачко-неретванском кантону, где је пријављен 371 нови случај, потом следе Тузлански, Средњобосански, Сарајевски и Унско-сански кантон.

Доктори сматрају да је тај број у стварности много већи, јер поједини оболели због срамоте не желе да оду лекару, пише сарајевски „Дневни аваз“.

Шеф Епидемиолошке службе Завода за јавно здравство Херцеговачко-неретванског кантона Ердин Алајбеговић прецизирао је да је највећи број заражених у овом кантону са подручја Мостара.

„У Мостару укупно имамо 242 пацијента из свих делова града. Скабијес се као болест врло лако решава ако се на време оде лекару и адекватно се придржава упутстава. Нажалост, код нас се на то гледа као на неку срамоту и крије се, па онда долази до ширења болести на целу фамилију, комшилук и тако даље“, рекао је Алајбеговић.

 

(Срна)