Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Терористи су објавили рат и сада следи одговор (Видео)

0

teroristi-su-objavili-rat-rusiji-4

(Н.Бабић)

Руски аналитичари: „Били смо преблаги према залевским монархијама, они разумију само језик страха и с њима је немогуће преговарати“.

Саудијски принц Бандар Бин Султан је крајем августа посетио Москву са јасним захтевом којим је од Русије тражио да одустане од пружања помоћи Башару Ал Асаду. РТ тада пише да је принц Бандар руском председнику рекао „да ће било која власт, која дође после Башаровог режима, бити под потпуним контролом Ријада и када се то догоди Русија ће моћи задржавати ратну луке Тартус на сиријској обали у источном Медитерану, а на снази ће остати сви нафтни уговори које је Русија склопила с владом у Дамаску“.

Москви је понудио и уговоре о куповини руског оружја у вредности 15 милијарди долара, али и да ће се  лично побринути да чеченски терористи обуставе све активности непријатељства против Русије током Олимпијских игара у Сочију.. Саудијски принц и шеф саудијских обавјештајних служби је тиме, како преносе медији, отворено запријетио Русији да ће, уколико не промијене политику према Сирији, сносити последице своје одлуке.

„“Чеченске групе које прете безбедности игара су под нашим надзором и оне неће напуштати сиријски територију без наше дозволе. Ми се њих не бојимо и сад их користимо против сиријског режима, али они неће имати никакву улогу, нити утицај у Сирији на политичку будућност те земље“, рекао је тада Бандар Бин Султан.

Владимир Путин је понуду одбио и Бандару Бин Султану рекао „како зна да Саудијска Арабијавише од једне деценије подржава чеченске терористичке групе, али да је та подршка неспојива са заједничким циљевима борбе против глобалног тероризма „, коју је спомињао принц Бандар.

„Стајалиште Русије према Сирији никада неће промијенити. Вјерујемо да је сиријски режим најбољи представник сиријског народа“, одговорио је Владимир Путин и додао „како Русија не продаје своје пријатеље“.

ПрессТВ Посета Бандара Бин Султана Москви и руско одбијање предлога саудијског принца:

Руски председник и принц Бандар су се сусрели још једном и то средином децембар 2013. у Путиновој резиденцији Ново-Огариово. Разговарали су о мировној конференцији „Женева 2“ и саудијски принц је дошао с нешто блажим захтевима и „великодушно понудио “ да председник Башар Ал Асад на власти може остати све до одржавања конференције (22. јануар 2014. ), Али да стварна политичка моћ треба да буде пребачена на привремену владу на чијем ће челу стајати опозиција (наравно она  „опозиција “ за коју Ријад одлучи да ће то бити). Руски председник је и овог пута остао при ставу како о проблемима Сирије могу одлучивати само и искључиво Сиријци, што је био и очекиван одговор, али који се сигурно није свидио принцу Бандар.

Недуго потом се догађају два терористичка напада бомбаша-самоубица у руском граду Волгограду, један на железничкој станици, а други у градском тролејбусу у којима је погинуло 32 људи, а рањено њих више од 70. Руска држава се овог тренутка суочава са озбиљним изазовом, али се поставља питање и ко стоји иза бомбашких напада и које мере Русија треба предузети како би на свом територију спречила терористичке активност исламских екстремиста?

Истражитељи су одмах по утврђивању идентитета прве атентаторице изјавили да све води ка чеченским екстремистима и групи коју води Доку Умаров, која је само два дана након што је саудијски принц напустио Москву путем Иоу Тубеа објавила поруку у којој Умаров прети Русији и Владимиру Путину лично. Многи су одмах повезали ове нападе са Саудијском Арабијом, односно принцем Бандар Бин Султаном и његовом изјавом од прошлог лета када је отворено признао да назире чеченске ектремиста.

Додуше, чеченски председник Рамзан Кадиров тврди како је Доку Умаров убијен и да је снимка стара неколико месеци, али не треба заборавити како су Умаров или, на пример, Абу Мусаб Ал Заркави више пута проглашени мртвима, па поново „васкрсли“.

Руска Правда пише како бомбаши-самоубице себе не дижу у ваздух само због претераних емоција или верског фанатизма, као што се то жели приказати.

Оксана Аслан (26) која се убила на железничкој станици у Волгограду је тзв. „Црна удовица “ и то два пута (двојица мужева су јој убијена у редовима исламистичких милитантних група оп. а. ), Али овај напад није могла извести сама и овакве су акције увек резултат добро планираних операција. Писта, наравно, води ка Саудијској Арабији која стоји иза терористичких група и банди које делују у Русији.

„Ово је дефинитивно само почетак планиране акције, а сврха напада је дестабилизирати Русију пре новогодишњих празника и пре Олимпијских игара у Сочију. Многи западни лидери су се одлучили на бојкот руских игара, а сада ће и друге позивати да не долазе на Олимпијаду. Ови напади су финансирани из иностранства, највероватније из Саудијске Арабије, што су чинили и током оба рата у Чеченији „, за Правду је изјавио Евгени Лобацхев.”

Саеед Гафуров:  „Русија није требала бити толико великодушна према варварима и заливским монархијама с којима је немогуће преговарати „

Аналитичар и директор руског Института за Блиски Исток и Африку, Саеед Гафуров, за Правду је изјавио да Русија није требала затварати очи пред насилничким понашањем заљевских монархија које су то протумачиле као слабост Русије и сада се, иако то чине деценијама, усуђују додатно финансирати и подстицати тероризам на руској територији.

„Имамо разлога да верујемо да је ово само почетак операције великих размера којим се жели да дестабилизује Русију, а имамо и много непријатеља који желе да поткопа нашу веродостојност. Ови бомбашки напади су чин освете Руској Федерацији за Сирију и резултат благости руске дипломатије. Русија је направила неколико грешака на Блиском Истоку иу Персијском заливу где се показала претерано великодушна у односу на варварства која се чине. На пример, нисмо требали опростити премлаћивање амбасадора Владимира Титоренкиа у Катару. Службеници катарских снага безбедности нису добили никакву казну.

То је могао бити разлог за рат, а ми смо то прећутали. Русија није реаговала кад је Саудијска Арабија напала Бахреин, а заливске монархије разумеју само страх ис њима је немогуће преговарати. Они су то понашање протумачили као знак руске слабости и повећали су средства којима помажу радикалне исламистичке групе у Русији. Осим тога, финансирање се обавља путем јавних организација које нису увек са седиштем у Дохи или Ријаду.

На пример, неке од њих се могу налазити у Лондону и сада када се чини да ће владине трупе у Сирији победити, они се освећују нашој земљи. Терористима финансијски, организациони, људски и логистички ресурси нису неисцрпни. Фатализам је данас потпуно непримјерен. Требамо подићи ниво приправности, те, ако не можемо у потпуности искључити терористичке нападе, онда можемо учинити да их врло скупо плате „, рекао је Саеед Гафуров,, директор руског Института за Блиски Исток и Африку.

Алекеи Филатов, пензионисани пуковник ФСБ и ветеран анти-терористичке групе Алпха, изјавио је да постоје и проблеми унутрашње природе, као што су корупција, социјално раслојавање и финансирање криминалних група које на силу узимају новац од локалних званичника, а који опет тај новац добијају из савезног буџета.

Морамо имати досије за сваког појединца, а то нам може омогућити најновија технологија. Спречавање и надзор су прави модел, док су, рецимо, метални детектори бескорисни. Овако пратимо једног непријатеља, а требамо искоренити целе радикалне покрете. Детектори и појединачни надзор су само бацање новца „, мишљена је Алекеи Филатов.

teroristi-su-objavili-rat-rusiji-_e

Које су то друге мере којима би се искоријенио тероризам у Русији?

Русија пре свега мора ојачати дипломатске активности на међународном нивоу и пронаћи начин како обуздати Саудијску Арабију и Катар, будући да су отворено изјавили на чијој су страни. Катар је нешто суздржанији и ограничио се на подршку Муслиманској браћи, али не и терористима са Кавказа, но то ништа не мења на ствари. Нема никакве сумње да је принц Бандар, осим што је отказао послушност Сједињеним Државама, на крају отишао у крајност и  „није спречио терористичке нападе на територији Русије „, што би се могло протумачити и као отворено провоцирање Кремља.

Одговор из Руске Федерације је већ стигао, како чеченским екстремистима, тако и принцу Бандару. Руски предсједник Владимир Путин је у својој традиционалној новогодишњој поруци истакнуо како ће Русија водити „увјерен,чврст и конзистентан рат против тероризма све до коначне побједе“.

Према транскрипту разговора од прошлог лета, када су саудијски принц и руски председник разговарали о сиријској кризи, Владимир Путин је саудијском принцу обећао да ће „уколико Русија буде угрожена, заповедити јаке војне ударе на све терористичке кампове за обуку „. Ту су изјаву, како пише Инфоварс, неки западни медији описали као“руску претњу Саудијској Арабији“.

У октобру 2013. је Путин страним земљама поручио „да не користе ислам за остваривање својих политичких циљева на штету Русије“.

„Неке политичке снаге користе ислам, али те радикалне групе нису карактеристичне за наше, руске муслимане. Они желе ослабити нашу државу и створити сукоб на руском тлу којега ће онда контролирати из иноземства“, изјавио је тада Владимир Путин, а коме је била упућена порука није тешко погодити.

Строге мере предострожности су уведене већ у Русији, а са стопостотном сигурношћу можемо тврдити да су у току обавештајне активности и размена података како би се сазнале локације на којима би се могле налазити налазити милитантне исламистичке групе, а када се прикупи довољно информација без сумње ће уследити.

Русија у ових неколико недеља уочи Олимпијских игара неће дозволити никакву  „катастрофу „, какву предвиђа ЛА Тајмс који пише „како се још од 1972. и Олимпијаде у Минхену сваки овакав догађај увек сматрао високо ризичним и није јасно како је Москва могла одабрати Сочи, град у застрашујуће нестабилном делу бившег совјетског царства“.

Зимске олимпијске игре ће бити тест за руске сигурносне снаге и обавјештајне службе, а хоће ли проћи без најмањег инцидента, то нитко не може знати. Овакви терористички напади су се у Русији догађали и раније, али уочи Олимпијских игара и овим хронолошким редом, у којем се нетом прије са Саудијском Арабијом преговарало о судбини Сирије, потом се на YТ „укаже“ Доку Умаров, а само неколико дана касније Волгоград потресу два терористичка напада, попримају једну другу димензију. Тешко је за поверовати да је Владимир Путин Бандара Бин Султана неколико пута упозорио „да не користи радикалне исламистичке скупине за остваривање својих циљева, а поготово на штету Русије“ и да ће сада седити скрштених руку.

Можда је руска спољна политика према заљевским петромонархијама заиста била преблага, али од сада то сигурно више неће бити. С друге стране, искуство нам говори да милитантне исламистичке групе у Русији, али и ван њених граница, чекају тешки дани.

((Адванце))