Прочитај ми чланак

Техеран више није престоница Ирана?

0

tehran

(Глас Русије)

Ирански парламент је гласао за премештање главног града републике. Нови центар може постати град Паранд, удаљен на тридесет и пет километара југозападно од Техерана. За премештање главног града гласало је 110 од 177 посланика. Сада ће се формирати специјална комисија за рад по овом питању.

Међу основним мотивима премештања престонице у иранском парламенту је наведена пренасељеност Техерана. У овом граду тренутно је 12 милиона становника. Осим тога погоршава се еколошка ситуација у граду. Међутим све ово може бити само маневарски потез, да би се одвукла пажња становништва од далеко значајнијих спољнополитичких проблема, – сматра експерт Института за Блиски исток Сергеј Серјогичев.

Услед режима санкција тамо се сада првенствено развија мали и средњи бизнис, а не велики. Фактор пренасељености – које су сметње да се направи велики Техеран и пресељавају људи у предграђе? Пре ће бити да је ова одлука у контексту жеље о преусмеравања интересовања људи. Овај пројектат великих димензија неће бити остварен, али ће се о њему дискутовати. Пар месеци ће он преокупирати људи, да не би размишљали о Сирији и Хезболаху.

У историји је било доста успешних подухвата премештања престонице. До 1997. године главни град Казахстана је био у Алмати. Ширење града није било могуће због географског положаја, – у околини су планине. Тако да је политичким и економским центром проглашен град Акмалу, који је променио име на Астану, што је у преводу са казахског језика – прстоница. Тада је председник земље Нурсултан Назарбајев међу основним аргументима у корист премештања престонице навео повољну локацију новог главног града.

Прво, град се налази готово у географском центру Казахстана. Друго, Акмала се налази на раскршћу великих транспортних магистрала. Треће, у граду данас живи триста хиљада људи, а према постојећем генералном глану предвиђа се могућност пораста броја становника до 400 хиљада. Четврто, не стоји питање стања основних система, виталних за живот града.

Није било једноставно убедити људе да се преселе у град, који тада још није био уређен. За 15 година постојања Астана се повећала неколико пута, и толико се променила, да се не може препознати.

У неким другим земљама, обрнуто, престоницом проглашавају мање градове. Формирање засебног владиног центра, према мишљењу експерта, помаже да се спрече проблеми са којима се суочавају мегаполиси. Убедљив је пример Канаде. У 19. веку Отава је постала престоница, и у то време град је имао испод осам хиљада становника. Овај избор је био компромис између две етничке заједнице Канаде, истиче директор аналитичког одељења Инвестиционе групе „Норд-Капитал“ Владимир Рожанковски.

У Канади је две заједнице: енглеског и француског говорног подручја. Између Торонтоа и Монреала историјски је постојао ако не рат, одна неки јаз. Тако да је проглашење Отаве за главни град пре свега био покушај успостављања неутралитета, да не буде криво ни једној страни. Осим тога, Отава је мали град, чак по упоређењу са Квебеком, а да не говоримо о Монреалу или Торонто, тако, да док се око владиних зграда не почне развијати инфраструктура, мислим да су такве ствари оправдане.

Бразилска престоница се 1960. године преселила у мањи, специјално изграђени за ту сврху град у централном делу земље. Према мишљењу експерта, то је допринело развоју региона и преусмеравању миграционих токова. Управо је из тог разлога број становника десотоструко порастао, и сада у граду станује два и по милиона људи, а у околини се граде бројни сателитски градови.