Прочитај ми чланак

ФИФА ПОПУСТИЛА: Може утакмица Косово – Хрватска

0

vokrikaradzic_f

Светска кућа фудбала 10. јануара даће званичну дозволу најбољој фудбалској селекцији Косова да игра пријатељске утакмице, али под њеним обележјима. Први гост у Приштини, како је највљено, биће селекција Хрватске.

Све одлуке по том питању биће представљене јавности након састанка у Цириху 10. јануара, којем ће присуствовати и представници два савеза и на којем ће бити разматран и захтев за зелено светло северног (турског) дела Кипра.

– Хтели ми то да признамо или не, идемо у том правцу – каже Душан Маравић, дугогодишњи члан комисија у ФИФА и УЕФА. – Ја сам био присутан када је 2007. године Мишел Платини у Диселдорфу промовисан у председника УЕФА. Тада је представник Гибралтара аплицирао за пријем у УЕФА, а председник шпанског фудбалског савеза и дугогодишњи члан Извршног одбора УЕФА Анхел Марија Виљар изашао за говорницу и жестоко се супротставио тој идеји. Данас имамо ситуацију да је Гибралтар почео да игра пријатељске утакмице.

Дугогодишњи спортски радник каже да не постоји посебна процедура око мечева Косова.

– Када добију дозволу, играће под заставом ФИФА, без својих обележја. Тако то иде, мало-помало, политичким путем. Доћи ће тренутак када ће Косово бити примљено у Уједињене нације и тада ће моћи да играју без икаквог условљавања.

Наш фудбал је другим поводом био у сличној ситуацији.

– Када смо били под санкцијама, прво су наше млађе категорије ишле у Сегедин, па је дозвољено клубовима да играју европске мечеве, али ван земље, ишло је све корак по корак и на крају смо могли да се укључимо у такмичења.

Маравић каже да нема ништа чудно у томе што ФИФА прихвата земљу која је прогласила независност, а УЕФА пријем у УН.

– ФИФА је као кровна организација врховни чувар фудбала. Статут европске куће фудбала не дозвољава да земља која није примљена у Уједињене нације добије статус равноправног члана УЕФА. Како се сад чини, незаустављиво идемо ка том решењу. Србија иде ка Европи, без обзира на то што, како наши политичари кажу, Србија никада неће признати Косово као самосталну државу, они ће играти фудбал – завршио је Маравић

 

______________________________________________________

Притисак Албанаца у Енглеској

Притисак који врше Албанци на ФИФА и УЕФА је све већи, па је тако у понедељак на утакмици између Челсија и Арсенала у Премијер лиги истакнут транспарент на којем је писало “Прихватите Косово у ФИФА и УЕФА”. Колико је албанска машинерија укључена у ово питање говори и податак да је на Фејсбуку отворена страница која подржава пријем Косова у ФИФА и УЕФА. Тренутно има око 40.000 присталица ове идеје, а Албанци из Енглеске најавили су да ће се овај транспарент подршке појавити и на осталим стадионима.

 

(Блиц)