Прочитај ми чланак

ЈЕДАН НАРОД: Одржана седница влада Србије и РС (Видео)

0
vlada-republike-srpske-banjaluka_660x330
 
Бања Лука – У Бањалуци је данас одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске на којој је разматрана реализација раније договорених пројеката, али су дефинисани и нови заједнички пројекти.
 

Премијери Србије и РС Ивица Дачић и Жељка Цвијановић саопштили су новинарима да је на седници разматран пројекат „Јужни ток“, чија је реализација већ почела у Србији, док тек треба да се створе правне претпоставке како би се крак гасовода градио у Републици Српској.

Разматрана је и досадашња реализација пројекта „Подриње“, који подразумева сарадњу општина из Србије и РС у Подрињу у више области.

Разговарано је и о енергетском пројекту Средња Дрина, који би заједнички требало да реализују Италија, Србија и РС, односно БиХ.

Договорено је формирање Координационог тима за наменску индустрију, а разматран је и кредитни аранжман Србије за набавку и поправку вагона за потребе Железница РС.

Председници две владе навели су да је разговарано и о заједничким улагањима у изградњу Андрићевог институте у Андрићграду у Вишеграду, као и о заједничким наступу Србије и РС на трећим тржиштима, посебно када је реч о пласману пољопривредних производа.

Договорено је и формирање Одбора за обележавање стотину година од почетка Првог светског рата, којим ће руководити председници Србије и РС Томислав Николић и Милорад Додик.

Председници влада Србије и РС Ивица Дачић и Жељка Цвијановић данас су потписали Меморандум о пословно-техничкој сарадњи, који би требало да омогући обуку пилота у Србији за потребе Хеликоптерског сервиса РС.

Дачић: Одлука о отпочињању преговора ове седмице
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас у Бањалуци да очекује да ове седмице Европски савет донесе одлуку о отпочињању преговора са Србијом о приступању Европској унији.

„Очекујемо да та одлука буде донета до краја недеље, на седници Европског савета, у четвртак и петак, на основу позитивног извештаја Кетрин Ештон, која је још једном и формално верификовала све напоре и резултате које је Влада Србије уложила у протеклим месецима“, казао је Дачић новинарима у Бањалуци.

Према његовим речима, Влада Србије очекује да на сутрашњој седници Комитета за опште послове ЕУ буде усвојен преговарачки оквир и да се предложи датум одржавања конференције о почетку преговора са Србијом.

„Спремни смо да прва међувладина конференција буде одржана већ у петак у Бриселу, али, уколико око тога не постоји сагласност, најдаљи рок за одржавање свега тога је крај јануара“.

Логично је очекивати да то буде 21. јануара када су већ заказани неки други састанци у ЕУ, навео је премијер Србије.

Све то значи, истакао је он, да је Влада Србије остварила историјске резултате, јер је отворила преговоре о чланству у ЕУ и „утрла пут дијалогу као начину изласка из ћорсокака косовске кризе, у који је Србија била гурнута“.

„У наредним месецима причаће се о заједници српских општина, а не о независном Косову. У извештају Кетрин Ештон први пут после неколико десетина година, Србија није означена као кривац“, казао је Дачић.

Он је даље најавио наставак сарадње Србије са Републиком Српском, додавши да Србија жели да буде значајан фактор регионалне стабилности.

„Један од највиших националних приоритета Србије је неговање и успостављање што чвршћих веза и односа са Републиком Српском“, рекао је Дачић.

Наводећи да у РС живи више од милион Срба, он је поручио да Србија има легитиман интерес да развија добре односе са РС, не нарушавајући при томе Дејтонски споразум нити жељу за добрим односима са централним властима БиХ у Сарајеву.

Србија чврсто стоји иза РС у очувању њеног уставно-правног положаја, истакао је Дачић и поручио Републици Српској: „Рачунајте на нас“.

Вучић: У извештају Ештон Србији два датума
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бањалуци да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, у свом извештају о напретку Србије, одредила два датума за отпочињање преговора о прикључењу Србије са ЕУ и прецизирао да је други датум 21. јануара.

Вучић је примајући награду за личност године у региону у организацији бањалучких „Независних новина“, рекао да је на тај начин Србија завршила један велики посао.

„Остаје нам још да кренемо у најозбиљније и најтеже економске реформе како би 2014. године грађани осетили бољитак, а онда неће бити ни много важно ко ће да влада, већ како ће и колико људи моћи да се похвале да живе боље“, рекао је Вучић.

Данас и сутра у Бриселу се одржава састанак шефова дипломатија чланица ЕУ на коме ће сутра бити прецизиран датум одржавања прве међувладине конференције ЕУ – Србија, као и датум почетка преговора.

Александар Вучић: Србима ће бити боље, али тек сутра

Вучић: Србија ће и даље бити извозник стабилности
Потпредседник Владе Србије Александар Вучић примио је данас у Бањалуци награду „Личност године“ у региону коју традиционално, већ 11 година додељује бањалучки дневник „Независне новине“.

Вучић је ту награду, како је рекао, посветио грађанима Србије, уз захвалност што имају велико поверење у Српску напредну странку, зато што осећају и надају да се у Србији може живети другачије и боље.

Вучић је грађане у Републици Српској позвао да поштују своје комшије Бошњаке и све друге народе.

Захваливши домаћинима на награди, први потпредседник је рекао да је у Бањалуци увек лако бити из Србије. Наводећи пример своје фамилије која је, како је рекао, пореклом са тих простора и која је „остала подељена, па је пола у Републици Српској, а пола у Србији, Вучић је рекао да „једну душу и једно срце“ нико не може да подели.

„Док су вам глава и тело у Београду срце је у Бањалуци, док вам је глава и тело у Бањалуци срце је у Београду и то без обзира на границе, и на сва правила, и то што поштујемо међународно право никада нико није нити ће моћи да промени“, навео је.

Истакао је и да је грађанима Београда увек лепо да чују Бањалука и да зато зна и да је грађанима Републике Српске увек лепо да чују Београд. Он се, казао је, у Бањалуци увек осећа „посебо и нарочито“.

„Када тај понос истичем могу да кажем да сам сигуран да ћемо са свима другима, Бошњацима и Хрватима, у будућности живету у миру и не само у миру већ и боље него до данас“, казао је вицепремијер.

Говорећи о реформама које је српска влада спровела у протеклих годину дана, Вучић је рекао да је реч о значајним реформама којима се покушало покретање и мењање ствари.

„Захвалан сам и председнику (Томиславу) Николићу и (премијеру Ивици) Дачићу јер без њх двојице тешко да бисмо могли све ово да направимо и да урадимо. Истовремено сам захвалан и људима у Србији, обичном народу који тешко живи, који неретко крпи крај са крајем али којије препознао неку врсту наде о нашем бољем и озбиљније понашаљу, људима који и када тешко живе желе да правда дође до њихових врата, желе да виде да се криминал лоповлук не исплате“, навео је.

Грађани, додао је, желе да виде енергију, рад и марљивост коју је, како је рекао, мало која српска влада до сада имала.

Изразивши уверење да ће влада наставити да ради истим темпом, Вучић је рекао да су пред владом велики пројекти и идеје и да се нада да ће, осим компаније „Ер Србија“, бити још таквих резултата и у другим сферама живота.

„Србија ће и даље у региону бити неко ко ће, на одређени начин, бити извозник стабилности, неко ко никога неће да угрожава, неко ко ће увек да воли Републику Српску, али да поштује интегритет БиХ – ко ће моћи да подели добро и зло са свима, да размишља о добробити обичних људи, јер оно што сви заједнимо делимо на Западном Балкану јесте сиромаштво, патња и заједничке муке“, истакао је Вучић.

Уверен да је само приближавањем и бољим односима у наредном периоду могуће постићи још боље резултате, Вучић је поручио:

Обећавам Србима у Србији и у Републици Српској да ћемо ми, као руководства земље и етинетета увек наћи довољно начина да срађујемо поштујући Дејтонски споразум и Босну и Херцеговину, да ћемо наћи начина да економски помогнемо нашем народу, али и да ћемо такве везе развијатио са свим другим народима, да сачувамо своје културно, национално и свако друго јединство“, рекао је Вучић.

Ускоро резултати у борби против криминала и корупције
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас у Бањалуци да ће се у наредном периоду видети конкретни резултати сарадње надлежних органа Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине у борби против криминала и корупције.

„У оквиру систематске борбе коју водимо у борби против криминала и корупције имамо добру сарадњу с органима РС и БиХ и очекујемо да у наредном периоду видите и конкретне резултате тих наших послова”, рекао

је Вучић након разговора које су он и премијер Србије Ивица Дачић имали са председником и премијерком Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Изразивши задовољство због одржавања седнице влада Српске и Србије, Вучић је рекао да је за грађане РС-а и Србије далеко важније да се граде односи у економији који ће произвести нова радна мјеста.

Он је навео да има тржишта за пољопривредне производе и да ће се по том питању радити у наредном периоду.

„Добро нам је дошла свака роба из РС и помоћи ћемо око пласмана, и заједнички успети да нађемо тржиште за производе из РС и Србије, јер је то у интересу наших грађана“, казао је Вучић и нагласио да Србија има добру сарадњу са органима власти РС и да ће се она наставити и у будућности.

Додик је рекао да је на састанку сумирано оно што је урађено досад, те да је подигнут висок степен сарадње и да се она одликује „изузетно пријатељским односима на свима пољима“.

Он је нагласио да је у средишту пажње била економија, сарадња у тој области и наступ на трећим тржиштима, као и пројекти из енергетске области.

Сарадња Српске и Србије се одвија у складу с Дејтонским споразум, на добробит народа и РС и Србије и није на штету било кога другог, подвукао је Додик, преноси Фена.

“ Ту нема ничег скривеног, желимо да наше односе градимо и развијамо у интересу обе републике, не на штету БиХ или било кога трећег, већ искључиво на добробит свих”, рекао је Додик.

Он је такође најавио сарадњу у борби против криминала и корупције, наводећи да је Србија у том смислу несумњиви лидер у региону.

„За ту борбу је потребан стабилан правосудни систем, а ценим да РС то нема и све активности које смо спроводили нису добиле крајњи ефект”, рекао је он и додао да је о томе информисао и Вучића.

Додик је Србији честитао на позитивним оценама и скором почетку преговора са ЕУ и поновио да РС чека да Федерација БиХ реши питање „Сејдић-Финци“ због којег је БиХ заустављена на европском путу.

„Проблем лежи у ФБиХ и чекамо већ годинама да се то деблокира“, навео је Додик.

Састанку је, како је пренела агенција Фена, присуствовао и премијер Србије Ивица Дачић. Вучић није присуствовао једном делу тог састанка, већ је у седишту СДС-а у Бањалуци разговарао с лидером те странке Младеном Босићем.

Чланови владе аутомобилима допутовали у Бањалуку
Делегација Владе Србије допутовала је данас у Бањалуку, на седницу с Владом Републике Српске (РС). Заједничка седница влада Републике Српске и Србије биће одржана у 16.00 сати у Бањалуци. Почетак заједничке седнице две владе првобитно је био заказан за 10.30 часова, али је термин померен јер делегација Владе Србије није могла да полети авионом из Београда због густе магле у Бањалуци, па су отпутовали аутомобилима.

Премијера Србије Ивицу Дачића и првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића испред Палате Републике дочекали су председник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

Потом су отишли на манифестацију бањалучких „Независних новина“ на којој ће Александар Вучић бити анграђен као „Личност 2013. године“.

За 15 часова најављен је састанак Додика и Жељке Цвијановићев са Дачићем и Вучићем, а заједничка седница влада РС и Србије за 16 часова.

Двоје премијера ће у 17 часова потписати меморандум о разумевању две владе о пословно-техничкој сарадњи.

Потом је планирана конференција за новинаре, а затим наставак седнице две владе.

Почетак седнице је одлочен јер делегација Владе Србије није могла да допутује авионом због густе магле на бањалучком аеродрому, већ је у Бањалуку дошла аутомобилима.

Са делегацијом је у Бањалуку требало да допутују и новинари, али је аутобуски превоз отказан због техничких проблема.

(Танјуг, РТВ, Бета)