• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Српски војни пилоти су спремни да полете на руским невидљивим авионима
Прочитај ми чланак

Српски војни пилоти су спремни да полете на руским невидљивим авионима

0

MiG29M-armedkomando-blogspot

МиГ29М-армедкомандо-блогспот
 Како се пре неколико дана могло чути од команданта 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије, све је већ спремно за долазак савремених руских невидљивих авиона о чијој куповини се већ дуже времена разговара на сусретима српских и руских званичника.

Наиме, српски војни пилоти се припремају за прихват нових авиона, с обзиром да је на аеродрому Батајницау склопу припрема за увођење у наоружање нових вишефункционалних руских борбених авиона, први пут после целог низа година обављена преобука пилота са застарелих авиона МиГ-21 на МиГ-29, што би требало да представља ново доба за српско ратно ваздухопловство, које се сада налази у прилично запуштеном стању.

Ту вест о завршеној преобуци домаћих пилота је саопштио бригадни генерал Предраг Бандић, командант поменуте 204. ваздухопловне бригаде, а у истој телевизијској емисији је Милан Еленков, један од пилота који су учествовали у програму преобуке, изјавио да за професионалце његовог кова то није изискивало превелике напоре јер обука није била компликована. За нове ловачке авионе типа МиГ-29М2, који би ускоро требало да се појаве у саставу Војске Србије, он је дословно изјавио да би му била «изузетна част да и он лети на том ваздухоплову».

Подсетимо, борбени авиони МИГ-29М2, помоћу којих ће Војска Србије надокнадити технолошко заостајање од двадесет година у односу на авијације других земаља, поседују низ предности које их чине надмоћнијим од конкурената, а оне се састоје у томе што су осетно јефтинији, са већим маневарским способностима, као и због чињенице да су способни да лете у свим временским условима, те да се приземље и на мање аеродроме, па чак и на обичан асфалтни пут.

Осим тога, стручњаци из области војног ваздухопловства наглашавају да тај модел авиона може не само да брани одређени простор, већ и да са својим високопрецизним оружјем са успехом погађа противнике у ваздуху, на земљи и води. А оно што је посебно значајно, то је податак да је српским пилотима довољна само релативно једноставна преквалификација за управљање тим ловцима који су невидљиви за противничке радаре, с обзиром да већ имају довољно искуство летења на старим миговима, а управо то су недавно потврдили и они сами.

Стога, када према очекивањима, Руска Федерација ускоро Србији одобри робни кредит за куповину шест модерних авиона МиГ-29М2, укључујући и друге војне апарате, вероватно неће бити могуће да се понове немили догађаји када су због исцрпљености ресурса или другим речима због истрошености материјала последњих година падали авиони, а њихови пилоти гинули, што уосталом и није чудно ако се узме у обзир да је држава последњи пут набавила војне авионе још далеке 1987. године.

И мада куповина нових руских борбених авиона, како је својевремено рекао вицепремијер, није потребна за некакав рат, већ више за чување ваздушног простора да би се спречила свака могућност да на пример некакав отети цивилни авион прелети Србију, ипак остаје чињеница да су војни експерти на основу анализе ратова у последњих двадесет година, дошли до закључка да је управо авијација имала у њима кључну улогу, јер су почињали ваздушним ударима на виталне објекте.

То је потврдила и агресија НАТО пакта на тадашњу Југославију, односно Србију 1999. године, из чега проистиче јасан закључак о важности постојања савремених ратних авиона у војном наоружању. За сваки случај, или како би се народски рекло – злу не требало.

(Глас Русије)