Прочитај ми чланак

Порез на имовину већи не 80 одсто, него и читавих 170!

0

porez

Велики број градова и општина у Србији повећао је порез на имовину од 20 до чак 170 одсто, колико ће се више плаћати у Новом Саду. Следи Крагујевац са повећањем и до 100 одсто, док ће у Београду порез на имовину бити већи и до 80 одсто.

Због нових драстичних намета, и поред укидања накнаде за градско грађевинско земљиште од 1. јануара, грађани ће општинама плаћати више новца него што су до сада плаћали заједно за порез на имовину и накнаду на грађевинско земљиште.

Грађани су раније плаћали накнаду за грађевинско земљиште, која је била од 100 до 200 динара месечно, плус порез на имовину, који је у просеку износио између 3.000 и 10.000 динара годишње, у зависности од зоне у којој се налази стан или кућа. Снежана П., која живи у центру Београда у стану од 42 квадрата, каже да стрепи од добијања новог решења за порез на имовину.

– Повећање пореза од 80 одсто могу да очекују сви који живе у првој екстра зони. До сада сам плаћала порез на имовину 7.500 динара годишње, а убудуће ћу плаћати 13.500 динара. И шта ми вреди што су укинули градско грађевинско земљиште? – каже Снежана.

 

Свака пета кућа непријављена

На основу истраживања које је спровела немачка организација ГИЗ у Србији је свака пета кућа за становање ван пореске евиденције, што значи да власници тих некретнина не плаћају порез на имовину. Ван система је и 15 одсто пословног простора.

 

Градови и општине сами одређују колико је максимално увећање рачуна за порез на имовину. На њима је одлука и о висини пореске основице, која ће бити различита у зависности од зоне у којој се имовина налази. И баш око тог дела поједине градске власти су биле веома “креативне”, па су повећале број градских зона и тако направиле простор за астрономска увећања. Станови и куће које су некада биле у првој зони постали су део екстра зоне, па тако и “екстра високог рачуна”.

У Новом Саду, где сада уместо четири постоји пет зона, порез за станове у центру биће два и по пута већи него на периферији града. Ниш је сада уместо на пет, подељен на осам делова, а порез је у просеку повећан за 20 одсто. Крагујевачки просек је 35 одсто а у Ужицу ће рачуни бити увећани и до 50 одсто.

Председник општине Сокобања Димитрије Лукић каже да се гледало да висина рачуна на новим решењима за порез на имовину буде приближно иста износу из претходне године.

– Пошто се сада пореска основица одређује на основу тржишне вредности, а Сокобања је туристичко место у коме су цене некретнина знатно веће него у другим градовима, ми смо применили ниже коефицијенте како наши грађани не би били оштећени – каже Лукић.

– За локалне самоуправе је важно да обезбеде исти ниво прихода од пореза на имовину који је оствариван до сада у збиру пореза и накнаде за грађевинско земљиште. То повећање, међутим, не би смело да буде веће од 40 одсто – каже професор Економског факултета Милојко Арсић.

У новој рачуници једино је извесно да ће грађани извући дебљи крај, а ова мера донеће привреди извесно олакшање, јер је фирмама накнада за грађевинско земљиште била велика ставка.

(Блиц)