Прочитај ми чланак

НЕМА НАМ СПАСА: Балканскa шпијун, сајбер Чворовић

0

hakeri-konferencija

Мобилни телефони, друштвене мреже и сви други видови комуникације могу бити прислушкивани и праћени.

Опрема за то доступна је свима и у Србији. Ометачи не решавају прислушкивање телефонске комуникације, јер се листинзи мобилних оператора могу купити за око 500 евра.

Колико је лако бити балкански шпијун у Србији? Заборавите на приватност. У сваком тренутку и они који се тиме не баве, партнер, колега, пријатељ могу да вас снимају камером у оловци или слушају уз помоћ прислушкивача у продужном каблу или малом уређају који кошта мање од стотину евра.

Како објашњава Иван Расковски, из агенције за безбедносно-информативне услуге „Мишковић“, прислушкивање је постало много квалитетније. Довољно је да се у телефон укуца број, а особа која се прати нема идентификацију, и „од тог момента тај телефон постаје двојник, што значи да је може да се слуша сваки разговор, сваки позив“.

У земљи Илије Чворовића интересовање за ту врсту опреме није изненађење, сматрају психолози. Једина разлику у односу на шпијуне са платна је боља и доступнија опрема. Особе које прате своје партнере или чланове породице најчешће нису сигурне у себе па не верују ни другима.

Према речима социјалног психолога Жарка Требјешанина, такво шпијунирање даје човеку стање моћи и контроле да се потпуно уништи приватност и контролише понашање.

balkanski 1

„Томе је допринео и дуг период ауторитарног друштва или чак тоталитарног друштва које је контролисало своје грађане“, додаје Требјешанин.

Државне службе, због прислушкивања су под лупом регулаторних тела, али не и обични грађани. Родољуб Шабић, повереник за заштиту података о личности, каже да постоје чак и системи који су стављени у функцију бизниса, криминала а који се баве обрадом података.

Према подацима повереника, државне службе, само преко једног мобилног оперотера, прате комуникацију најмање 270.000 грађана Србије. Ипак нико нема податке о томе да ли, колико и на који начин су они којима то није посао неовлашћено добијали податке мобилних оператора.

(РТС)