Прочитај ми чланак

ПРАВА УКРАЈИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: У Кијеву поворка против “евросодомске експанзије“ (Видео)

0

Ukraina protest-3

(Глас Русије, РТ)

Представници православне јавности ће 6. децембра у Киеву одржати протестну шетњу против “западне евросодомске експанзије“.

Учесници акције намеравају да затраже заштиту светог Александра Невског. Они наглашавају да је “јеретичка експанзија са новом снагом дигла руке против нашег народа, посебно након одлуке владе Украјине да обустави интеграцију у ЕУ“.

Предсеник Путин назвао догађаје у Киеву погромом

Украјинска опозиција или не контролише дешавања или је покриће екстремистима, наводи председник Русије, Владимир Путин.
“Видимо добро припремљене и обучене групе милитаната а опозиција или не може да контролише то што се дешава или је просто политичко покриће екстремистима“, – рекао је Путин.
Према мишљењу председника, инциденти у главном граду Украјине више личе на погром него на револуцију.
Први човек Русије још додао да све што се дешава није директно повезано са ЕУ.
То је унутрашњи политички процес, покушај опозиције да дестабилизује легитимну власт у земљи. То није револуција већ добро припремљене акције, они су се припремали, према мојој процени, не за данас већ за председничку изборну кампању 2015. године.

Због тога, према мишљењу Путина “тренутна дешавања су лажни почетак који је изазван одређеним околностима“.

Главна парола шетње ће бити “Украјина, Русија, Белорусија – заједно Света Русија!“.

Запад јача притисак на Украјину
Не бисмо хтели да мислимо да се у Европи данас планира нова наранџаста револуција у Кијеву – тако је прокоментарисао драматични развој ситуације око Украјине стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов. Ипак развој догађаја сумњиво подсећа на већ одрађенеу Србији, Грузији и истој тој Украјини сценарији.

Прво се реализује велика пропагандна обрада јавног мњења у смислу потребном Западу. А ако власти покушају да делују у другом правцу, организују се масовна антивладина иступања насилног карактера, која се приказују као дејства демократски расположених маса против антинародног режима.

Одбијање председника Јануковича да потпише документа о асоцијацији Украјине са ЕУ имало је пре свега економско-финансијску позадину. Ево како је прокоментариоса ову ситуацију за Глас Русије председник Европског Центра за геополитичку анализу у Варшави Матеуш Пискорски.

Кијев је до последњег тренутка водио преговоре са Бриселом о крајње важном по себе питању: да ли ће ЕУ дати Украјини довољну финансијску помоћ како би се компензовали огромни губици од промене економске оријетнације са Москве на Брисел?

Али јасан одговор у Виљнусу није био дат. Кривица за фијаско програма Источн партнерство лежи између осталог на министру иностраних послова Пољске Радославу Сикорском, који је био један од твораца овог пројекта. При томе да приметим да Пољска не поседује јаке полуге унутар ЕУ за решавање стратешких проблема у сфери економије и финансија.

Споразум који је Брисел понудио Кијеву за потписивање принципијално се разликује од докумената са сличним називом (споразума о стабилизацији и асоцијацији) које ЕУ склапа са земљама кандидатима. У њима је заиста прописана мапа пута придруживања поједине државе ЕУ и садрже се конректне обавезе страна. Споразуми за бивше земље СССР не носе конкретне обавезе за њихов пријем у европске редове. А захтеви им се постављају.

Тако у равноправан излазак на еворпска тржишта украјински произвођачи не треба да се надају. А губитак тржишта Царинског савеза (Русија, Белорусија, Казахстан) од 170 милиона људи постаће реална чињеница. Па и већ израчунате губитке од 160 милијарди евра које прогнозирају украјински економисти нико у ЕУ неће компензовати.

Слични услови су сада постављени Србији која је на сопственој кожи осетила драматичне сценарије обојених револуција. Пред микрофоном Гласа Русије је члан Старешинства српске странке Двери Срђан Ного.

Преузмите аудио фајл: НОГО

У ЕУ већ отворено је почело да се говори о увођењу сакнција против украјинског руководства. Запад наставља да повећава ставке у својој украјинској игри, без обзира на то, а тачније рачунајући на то да слична политика прети даљом дестабилизацијом ситуације у сувереној држави.

О стању у Украјини прочитајте још:

УКРАЈИНА: Масовни улични нереди, прозападна опозиција покушава да изведе пуч (Видео)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЕУФАНАТИЦИ ЛОМЕ И РУШЕ КИЈЕВ (ВИДЕО)

УКРАЈИНА ИЗ НЕМАЧКОГ УГЛА: Земља подељена на русофиле и Европејце (Анализа)