Прочитај ми чланак

ПОМОЗИМО ЈАЊИ: За операцију у Цариграду потребно 53.000 долара

0

janja_620x0

Седмогодишњој Јањи Стаменковић из Смедерева потребно 53.000 долара за операцију тумора на хипофизи у Турској. Девојчицина дијагноза није на листи РФЗО за лечење у иностранству.

ЗА ПОМОЋ ЈАЊИ СТАМЕНКОВИЋ

Динарски рачун Комерцијална банка жиро-рачун број 205-9011004634114-30 Стаменковић Саша. Девизни рачун: KOBBRSBG KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD SVETOG SAVE 14 11000 BELGRADE,REPUBLIC OF SERBIA RS35205903101844817915 JANJA STAMENKOVIC J. RASKOVICA 4 SMEDEREVO, REPUBLIC OF SERBIA. За све информације и документацију можете се обратити Јањиним родитељима на телефоне 063/833-65-49, 065/600-29-63 i 026/655-313 i na fejsbuk straniwww.facebook.com/groups/janjastamenkovic.

Седмогодишња Јања Стаменковић има шансу да порасте, да пригрли живот, да искуси све његове изазове и награде. Али, цена те шансе износи 53.000 долара. Толико кошта операција тумора на хипофизи у Турској, а Јањини родитељи немају новца да то плате.

Са само седам година, Јања се три пута борила за живот.

Имала је четири године када је мајка приметила да не види. После испитивања, утврђена је дијагноза која је захтевала хитну операцију како би јој се спасао живот.

– Јања је први пут оперисана у Дечјој клиници у Тиршовој у априлу 2011. године. После четворочасовне операције, са хипофизе је уклоњен бенигни тумор величине 50x50x50 мм. Као последица захвата, Јања је изгубила вид, моћ говора и ходања, као и покретања леве стране тела – присећа се мајка Наташа.

Уз помоћ физикалне терапије, Јања се, срећом, опоравила, али је радост Стаменковића уминула убрзо.

Након шест месеци, на магнетној резонанци откривен је рецидив тумора. Због природе тумора и места на коме се налази, као једино решење наметнуо се хируршки захват у Турској.

– Захваљујући непроцењивој помоћи пријатеља и хуманих људи, Јањи је у октобру прошле године, у захвату који је трајао скоро шест часова, на клиници у Цариграду тумор извађен мање инванзивном методом, кроз нос, а опоравак је био без последица. Несносне главобоље су престале, Јањи се повратио апетит, у извесној мери и вид, а њене моторичке способности напредовале су из дана у дан – прича отац Саша.

Сви су мислили да је то крај борби, али наде су се недавно поново срушиле. Тумор се опет појавио, а девојчица поново не види, не хода, а прогнозе нису охрабрујуће уколико се тумор не уклони.

ПОМАЖУ ОЧЕВЕ КОЛЕГЕ

Стаменковићи, осим Јање, имају старију кћерку.
Отац Саша је музичар и аквариста, издржава породицу, док је мајка, иначе фризерка, морала да напусти посао како би била уз Јању.
Претходна Јањина операција коштала је 38.000 долара, а највише су помогли Сашине колеге, колекционари егзотичних рибица широм Балкана, као и принц Владимир Карађорђевић.

– Потребна је нова, радикална операција у што краћем року на клиници у Турској, због природе тумора.

Ових дана добили смо предрачун за интервенцију и трошкове болничког лечења који износе 53.488 долара. То је за нас недостижно – каже мајка Наташа.

Јањина дијагноза не налази се на листи оних чије лечење у иностранству финансира Републички фонд здравственог осигурања.

Породица Стаменковић каже да је операција могућа у Србији, али уз велику опасност да Јања потпуно остане без вида, док технологија захвата у иностранству даје веће шансе за опоравак.

Због тога је покренута акција прикупљања новца за операцију, а њени родитељи моле све који могу да помогну.

Јања не иде у школу, али се похвалила да има учитељицу Сандру која је учи код куће. Рецитује песмицу коју је научила од плишаног меде на батерије.

Погледа дуго прикованог за играчку, не разуме зашто људи око ње често плачу, а њу терају да се смеје. Осмехиваће се кад прогледа и прохода…

(Вечерње новости)