Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ БРАТ: ЕУ у Србију уводи 11 обавезних вакцина!

0

vakcina

Борбу против заразних болести Србија ће појачати враћањем санитарних инспектора на све граничне прелазе и увођењем још једне обавезне вакцине – против пнеумококних инфекција, уз 10 постојећих. Тако је бар предвиђено предлогом новог закона о заштити становништва од заразних болести.

Важећи закон усвојен је 2004. године, а сада као земља на путу ка ЕУ, морамо да прихватимо стандарде и у заштити од заразних болести.

– Интерес ЕУ је да заразне болести буду под контролом, али ми у овој области нисмо лоши, контролишимо их боље бар од половине чланица ЕУ – каже професор др Бранислав Тиодоровић, председник радне групе за израду закона. – Али, морамо у регулативу о заразним болестима да додамо делове из европских, а према критеријумима Светске здравствене организације и међународних прописа, пре свега везано за карантине и ванредне ситуације.

Професор Драган Делић, директор Клинике за инфективне и тропске болести и председник Републичке стручне комисије за заразне болести, каже да је на предлог закона досад стигло 800 примедби, а чекају се и сугестије из Европског центра за контролу инфективних болести, које би требало да стигну у наредних месец дана:

 

ПАСИВНА КОНТРОЛА

Србија потпуно прихвата међународни здравствени правилник, и у практичном смислу смо дужни да пратимо да ли нам из света долазе заразне болести и да ли их ми „извозимо“ у друге земље – објашњава проф. Тиодоровић. – Сада немамо добру контролу, санитарни инспектори су неоправдано повучени са граница и понашамо се пасивно. Зато је важно да се санитарни инспектори врате на граничне прелазе.

 

– Ништа нећемо ломити „преко колена“, најважније је да направимо добар закон, а детаљи ће бити разрађени у 12 правилника – о имунизацији, о броју и врсти вакцина, карантинима.

У Србији је регулисана заштита од 70 инфективних болести, а за предлог новог закона преузели смо европски списак са 52 болести и додали нека инфективна обољења која је важно пратити на овом поднебљу, као инфективне дијареје или хеморагијске грознице попут мишје.

– Договорено је увођење пнеумококне вакцине као обавезне – објашњава проф. Тиодоровић. – По оцени СЗО и Европског центра, били смо лидер у региону у заштити од заразних болести, и срамота је што су све околне земље ову вакцину уврстиле пре нас.

Какве ће бити консеквенце за оне који одбијају да приме неку од обавезних вакцина, тек треба да се дефинише кроз стручну расправу. У САД, рецимо, каже Тиодоровић, нема никакве дилеме: ко хоће у обданиште, на колеџ, у здравствену службу, мора да прими обавезне вакцине, којих је тамо 15.