Прочитај ми чланак

„Aмеричка” НВО напала руског амбсадора Чепурина

0

sonja-biserko-fonet_f

Београд – Хелсиншки одбор за људска права изражава дубоку забринутост због учесталих непримерених јавних наступа амбасадора Русије у Београду Александра Чепурина.

„Реч је о изјавама које представљају директно мешање у унутрашње односе у Србији. Индикативно је да је своје јавно деловање амбасадор интензивирао управо уочи најављеног одржавања прве међувладине конференције Србије и ЕУ. Отварање процеса приступања ЕУ смешта Србију у геополитичко окружење коме она припада“, наводи се у отвореном писму МИП-у.

Изјаве амбасадора Чепурина о Косову омаловажавају примену Бриселског споразума и процес нормализације односа између Београда и Приштине. 

„Најевидентнији пример мешања у суверене одлуке Србије је његова тврдња да је за Русију „црвена линија“ коју Србија не сме да пређе њено приступање НАТО-у. Посебно је неприхватљиво да амбасадор Чепурин из Београда шаље увредљиве поруке земљама у региону и њиховим државницима. Реч је, не само о Турској, него првенствено о Црној Гори“, стоји у писму и наводи се да, „формулиације које је тим поводом користио амбасадор Чепурин нису само недипломатске, већ апсолутно бахате и неприхватљиве и да такве изјаве могу довести до озбиљног узнемирења јавности у Србији“. 

„Свесни смо да је Русија важан партнер Србије поготово у енергетској сфери, али то не значи да сме вршити притисак на њу, поготово када је реч о стратешким одлукама.“ 

Због свега наведеног Хелсиншки одбор тражи од Министарства спољних послова да размотри да ли је понашање руског амбасадора Чепурина у складу са правилима Бечке конвенције о дипломатским односима, члан 41.

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да Министарство спољних послова мора да реагује на изјаве амбасадора Русије Александра Чепурина које, како је истакла та странка, „понижавају Србију“. 

Александар Чепурин је јуче у говору на Академији за дипломатију и безбедност казао да је за Русију неприхватљиво чланство Србије у НАТО-у и да је то за њих „црвена линија која им никако не одговара’. 

(Б92)