Прочитај ми чланак

НОВИ ВЕТРОВИ: Евроазија у Скупштини Србије

0

Hocu moskvu a ne briseld

Ништа није без алтернативе, свака интеграција међу државама има алтернативу, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин током дебате о перспективама сарадње Србије са Евроазијском унијом (ЕАУ) која је одржана данас Народној скупштини.

Када говоримо о интеграционим процесима веома је важно имати различите варијанте, којих може бити три, четири, пет или шест, а оне могу да се сусрећу у разним комбинацијама, рекао је Чепурин након дебате у изјави за Танјуг.

Он је нагласио да би било која варијанта интеграција требало да одговари на питања да ли су се повећале инвестиције у земљи, да ли се смањила незапосленост, да ли је уништена привреда.

 “Овде ћете имати светлу будућност, а тамо је тамна прошлост. То апсолутно није тако 2013. године. Оно што је потребно за земљу то је пре свега привредни раст, економски развој, очување индустрије, тржишта за прођу и инвестиције. Са ове тачке гледишта потребно је проценити ове или оне процесе интеграција“, казао је Чепурин.

Руски амбасадор рекао је да постоји и “друга страна медаље, а то је спољнополитички интерес са ове или оне стране”, који је он поменуо као други аспект интеграција, али је “за паметног” то заправо прво.

 “Како се према тим питањима односе, например, Русија и Белорусија у вези са спољнополитичким или унутрашњим питањима. Све данас захтева да се решава узимајући у обзир пре свега интересе свога народа, живота људи, интересе привреде и територијалног интегритета“, истакао је Чепурин.

Он је изразио наду да ће се дијалог о евроазијским интеграцијама који је данас започет наставити “неутрално, непристрасно, узимајући у обзир интересе земље и народа”, као и да би односи Русије и Србије требало да се развијају позитивно, у било ком случају.

Председавајући Одбора Милош Алигрудић истакао је да “евроазијске интеграције нису политички пројекат” и да за економску сарадњу нема политичких услова, док је потпредседник Скупштине Ненад Поповић рекао да “политика придруживања ЕУ није донела очекиване економске резултате” за Србију.

Према речима амбасадора Белорусије у Србији Владимира Чушева, “Минск је данас престоница Евроазијске уније” а инвеститори који улажу у Белорусију имају проходност на тржиште од 170 милиона људи.

Директор Департмана за развој интеграција Евроазијске економске комисије Виктор Спаски рекао је да су “користили сва добра искуства интеграције ЕУ и латиноамеричких држава” захваљујући чему су за пет година постигнути одлични резултати у организацији.

На питање амбасадора Азербејџана у Србији Елдара Хасанова да ли постоје принципи који спречавају истовремену интеграцију у ЕУ и ЕАУ, Спаски је одговорио да “препрека са наше стране нема, али је практицно и логично да се не може седети на две столице”.

Јавно слушање на тему: “Интеграциони процеси на евроазијском простору и перспективе за сарадњу са Србијом” у организацији скупштинског Одбора за спољне послове било је прва институционална расправа у Србији на ову тему.

(Танјуг)