Прочитај ми чланак

Пшемислав Ковалски (интервју): ПОЉАЦИ ЗА СРПСКО КОСОВО! (Видео)

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интервју са Пшемислав Ковалским, чланом главног одбора „Свепољске омладине“ и пријатељем српског народа урадио је Теша Тешановић. „Свепољска омладина“ је организација која је учествовала у митингу подршке Српском Косову и Метохији.

 1. За почетак можете ли да нам се представите и да нам кажете нешто о вашој организацији „Свепољска омладина“ и њеној идеологији, активностима и историјату?

„Све-Пољска Омладина“ постоји од 1922. године. Назив је повезан са тим да су за време поновног стицања независности 1918, Пољаци су били окупирани са три стране (Русија, Пруска и Аустрија) и „Све-Пољска Омладина“ је хтела да споји све младе патриоте из различитих региона.

Наша организација је у том времену била масовни покрет (око 70 000 људи, 2/3 свих пољских студената!), а најважније вредности су биле: Отаџбина, Бог и част. Тада смо били једна од најважнијих политичких снага у Пољској.

У Другом светском рату највећи број пољских националиста се борио у организацији „Народне Оружане Снаге“ против нациста и против комуниста. После Другог светског рата, у комунистичком периоду „Све-Пољска Омладина“ је била забрањена. Реактивација организације је била 1989. Данас имамо наше агенције у свим војводствима. Поштујемо народне вредности, религију, нашу историју, традицију и породицу као везу мушкарца и жене. Противимо се Европској Унији, њеној диктатури и либерализму.

Сада заједно са другом националистичком организацијом – Народни Радикални Камп и другим мањим националистичким организацијама формирамо „Народни Покрет“ као покрет свих пољских националиста који раде заједно. Видећемо да ли ће у будуцности то бити нова странка или не. Сада све организације имају аутономију, али „Народни Покрет“ је нешто као платформа комуникације.

11. новембра сваке године све патриотске организације раде чувени „Марш Независности“. Тај у 2013. је био највећи. Било је присутно око 100 000 поносних људи, такође много гостију из целе Европе, а знам да је било присутних и из Србије. Све је било одлично, осим овог инцидента када су неки провокатори запалили кабину испред руске Амбасаде. Наравно, биле су неке борбе између нас у историји, али сада немамо ништа против Руса и као организатори Марша овај инцидент оцењујемо негативно, чак смо послали официјално писмо за Русе – Види – rusimperia.info.

Mars_za_srpsko_kosovo

2. У Србији је тренутно актуелна тематика пропагирања хомосексуализма и геј параде. У Пољској је „Свепољска омладина“ позната по борби против геј пропаганде. Реците нам нешто о томе.

Наравно. Ми увек подржавамо традиционални модел породице и противимо се свим девијацијама. Увек ћемо бити против геј пропаганде када је видимо и рећи ћемо то гласно и без компромиса. Брак је веза мушкарца и жене и само они на пример могу да усвајају децу, а не неки болесни људи.

3. Били сте у Србији више пута. Какви су ваши утисци?

Могу да кажем много о томе! Био сам око 10 пута у Србији и увек ми се врло свидело. Учим српски од 3. године и знам да понекад правим неке грешке, али наравно покушавам да говорим на српском кад сам код Вас. Имате веома лепу земљу, чисту природу, а људи су веома гостољубиви. Свака Вам част што сте прави и искрени људи, осећам се врло добро у Србији и сигурно ћу поново доћи

4. У Србији имамо велики проблем са абортусима којих нажалост има. У Пољској је абортус забрањен сем у посебним случајевима. То је заиста сјајна ствар.

Да, активно радимо на томе. Сигурно је веома добро што је абортус забрањен, али још покушавамо да променимо закон тако да абортус буде забрањен и када су деца болесна. Недавно смо изгубили у нашем Парламенту тај пројекат, али сигурно ћемо се још борити у будућности. Морамо да сачувамо живот најмањих!

Poljski nacionalisti

5. Пољска је чланица ЕУ. Какав је ваш став што се тиче ЕУ?

Негативан. Европска Унија покушава да нам диктира не само економске идеје већ и моралне, на пример када подржавају ЛГБТ покрете. Утопија је да Европска Унија бесплатно даје помоћ и новац државама да могу да раде са њим ста хоће. То није истина. Све мора да бити договорено у Бриселу, о свима морају да знају неки референти у Европској Комисији и тако даље. Нисмо 100% суверени, а када ниси 100% суверен знаци да си изгубио независност.

6. Како гледате на НАТО?

До 1989. у пољској влади су били комунисти. НАТО је био природни пут да прекинемо везе са комунистима. Али од тада је прошло много времена и сада видимо јасно – НАТО није организација за безбедност, то је било видљиво на пример 1999. када су као неки терористи напали вашу лепу земљу. Ми смо против таквих диктатура, хоћемо сами да одлучимо да ли хоћемо да будемо за или против. Идеја са европском армијом је иста утопија као цела Европска Унија…

7. Пољска је као и Србија доста пропатила због немачког империјализма у прошлости. Реците нам нешто о страдању Пољака под немачком окупацијом? Пољска је имала свог Дражу Михајловића, Wитолда Пилецког. Можете ли нам рећи нешто о њему и о борби Пољског народа против окупатора?

Пољаци су направили једну од највећих подземних борилачких организација у Европи која се називала Армија Крајова (око 400 000 борца). Наши војници су се прво борили против нациста, а онда против комуниста са Истока. Наша историја је увек била повезана са борбом против Немачке са једне стране и Русије са друге стране, таква је наша геополитичка ситуација.

У овом рату изгубили смо висе од 6 милиона становника и то је био велики ударац за нас, али нисмо изгубили своју част коју су показали наши борци као Wитолд Пилецки. Он је био пољски јунак, велики патриота који је једини добровољно отишао у Аушвицу, да пише тамо дневник о томе какав је живот у Аушвицуу! После тога је избегао из Аушвицаа и показао свој дневник. Борио се у Варшавском Устанку 1944. Због тога што је волео своју земљу комусти су га убили у 1948. Невероватан човек. Данас се одржава пуно Маршева у Пољској где славимо име Wитолда Пилецког, нашег великог хероја.

8. Данас у ЕУ Немачка води главну реч и поново спроводи империјалну политику. Како гледате на данашњу Немачку и немачки империјализам данас?

Гледамо негативно на сваки империјализам, без обзира да ли је то немачки, амерички или руски. Чинимо све да сваки народ има право да одлучује о себи и то је најважније. Ви сте у праву, данас Немачка, специјално у Европској Унији има већа права него друге земље и морамо да будемо против тога, обавезно.

9. Имате ли сарадњу са осталим Пољским патриотским покретима?

Наравно. У нашем „Народном Покрету“ учествује десетина већих и мањих локалних организација. Међу нама не постоји никаква мржња, сви покушавамо да радимо заједно и то је добро. Имамо одличне контакте са ветеранскима организацијама.

Poljaci na Gazimestanu

10. Учествовали сте у Пољском протесту подршке Србији по питању Косова и Метохије. Можете ли нам рећи нешто о том протесту и вашем ставу о Космету?

У Пољској постоји организација која се зове „Пољаци за српско Косово“. Сваке године у фебруару у Варшави се одржава велика манифестација подршке за Србе, где сви заједно говоримо да су Косово и Метохија ваша света земља. Зато морате да знате да ништа не значи то што је наша лоповска влада признала „независност“ Косова – наш пољски народ показује да се ми не слажемо са тим! Али не радимо само то. На пример у Пољској је било много предавања о томе зашто је тачно Косово срце Србије и слично. Имате нашу подршку.

grafiti

11. Још једна ствар која спаја Србију и Пољску је то да су оба две земље биле под комунистичком диктатуром. Како гледате на наслеђе комунизма у Пољској?

Ових 50 година комунизма у Пољској су биле велики ударац за наш народ. Комунисти су убили нашу народну елиту, чак и данас је то синоним за корупцију. Пред нама је велики рад да вратимо независно мишљење у људима, да сви буду одговорни за своју земљу. Нажалост сви политички лопови из доба комунизма нису били осуђени, чак и данас су на врху странке, владе и тако даље. То је велика срамота.

12. У Сирији је тренутно народна власт Башара Ал Асада под нападом терориста финансираних од стране Запада, Саудијске Арабије и Катара. Да ли можете да нам кажете какав је ваш однос према томе?

Да, то је нажалост истина. „Све-Пољска Омладина“ је организовала протесте, где је подржала независну владу Басхара Ал Асада. Показала је такође солидарност са Хришћанима из Сирије. По нашем мишљењу ови „побуњеници“, које у Западној Европи сматрају херојима, стварно раде горе ствари него војници Басхара Ал Асада који се само брани!

13. Имате ли нешто да поручите Српском народу за крај?

Чувајте своју традицију, веру, вредности, историју и уопште – своју лепу српску земљу. Не дајте да вас преваре новац и друге материјалне ствари. Ваше богатство су ваша природност, искреност и доброта.

Гледајте позитвно на Пољску, у нашој земљи имате много пријатеља.

Живела Србија!

(Србин.инфо – Теша Тешановић)