Прочитај ми чланак

Патријарх одликовао Канцеларију за КиМ, орден Светог Саве примио Вулин

0

Aleksandar Vulin siptarska policija

ДЕЧАНИ – У манастиру Високи Дечани у присуству министара спољних послова Ивана Мркића, одбране Небојше Родића, министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију Александра Вулина и више стотина верника прослављена је манастирска слава, а патријарх Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију орденом Светог Саве Првог реда.

Свету архијерејску литургију, поводом празника Светог великомученика краља Стефана Дечанског, ктиторске славе Царске лавре манастира Високи Дечани, служили су патријарх српски Иринеј уз саслужење епископа рашко-призренског Теодосија, шумадијског Јована, врањског Пахомија и свештенослужитеља.

Литургији је присуствовало више стотина верника из централне Србије, Црне Горе и Косова, а после ње патријарх Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију орденом Св. Саве Првог реда- највишим признањем које додељује Српска православна црква.

Признање је примио министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин, који је уједно и директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Вулин се захвалио Српској православној цркви на овом признању и истакао да је то признање Влади Републике Србије.

„Ово је признање Влади Србије и то је више од захвалности за материјалну помоћ. Материјалне помоћи ће бити, као што је било и до сада, влада ће наставити да финансира живот Срба на Косову и Метохији у динар истом размеру којим је то радила до сада и ја се надам да ће бити и већи“, казао је Вулин.

„Ово признање представља доказ да између Српске православне цркве и српске државе на Косову и Метохији нема ниједне сумње, нема ниједне расправе и да смо на истом задатку, а наш задатак је да Срба на Косову буде више, да се живот овде очува и да живот Срба у економском, духовном и сваком другом смислу буде још бољи“, рекао је он.

Вулин је поручио да је ово признање доказ да српска држава и српска црква на Косову и Метохији раде заједно и да им је циљ само један – да Срби у покрајини живе боље, да их буде више, да живот овде буде цивилизованији и вреднији.

У образложењу се наводи да се признање додељује на предлог епископа рашко-призренског Теодосија и да свети архијерејски синод Српске православне цркве додељује Канцеларији за КиМ ово високо одликовање за делотворну љубав према СПЦ „нарочито показану пружањем несебичне материјалне помоћи за изградњу и преуређење призренског конака у манастиру Високи Дечани и свесрдну подршку повратницима, обнову храмова и других објеката Српске православне цркве на Косову и Метохији“.

Патријарх Иринеј исто такво признање уручио је и специјалном представнику ЕУ на Косову Самуелу Жбогару, као и Влади Краљевине Норвешке.

Након освећена призренског конака, орден Светог Саве другог реда уручен је бившем норвешком амбасадору у покрајини Свере Јохан Квалеу.

Патријарх Иринеј се у беседи захвалио свима онима који су помогли обнову призренског конака у манастиру Високи Дечани истичући да је овако дивна грађевина подигнута у најтеже време по српски народ.

„Она улива дух, наду и поверење у људе добре воље, у Владу Србије, то је нада и охрабрење народу који је остао и који проживљава тешке тренутке, да се охрабри у нади да Косово и Метохија нису изгубљени“, рекао је патријарх.

„Овде су представници Владе Србије данас, овде су пријатељи наши и народ који ће свагда остати присутан овде“, рекао је патријах.

Свечаности у манастиру Високи Дечани присуствовали су помоћник директора Канцеларије за КиМ Мирко Крлић, представници Грађанске иницијативе Српска Владета Костић, Бранимир Стојановић и други.

Aleksandar VulinВажно је да Српска победи у другом кругу

ДЕЧАНИ – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да ће победа кандидата Грађанске иницијативе „Српска“ у другом кругу избора на Косову и Метохији бити веома значајна, јер је то најсигурнији начин да се формира Заједица српских општина и да Србија настави да финансира, чува и унапређује живот Срба у покрајини.

Вулин је новинарима у Дечанима рекао да је тешко поверовати да ће они који тренутно учествују у косовској влади и подржавају овакав однос према Србији и представницима државе Србије бити спремни да у Заједници српских општина граде „оно што та заједница јесте, а то је нераскидива веза с државом Србијом“.

„Нама су сви Срби подједнако драги и Србија неће да дели своје Србе, волимо све подједнако. Али морамо да кажемо да нам је листа ‘Српска’ у политичком смислу свакако најближа“, рекао је Вулин.

Он је рекао да Србија никоме није ускратила социјалну помоћ или плату без обзира за кога гласају, али да је листа „Српска“ политички најближа и да верује да ће омогућити да се ЗСО формира како је планирано у Бриселу. 

„Верујемо да ће ‘Српска’ омогућити да ЗСО напредује, да се формира како треба и да не буде невладина организација, већ да буде онаква каква је и замишљена у Бриселу, а то је начин и облик да држава Србија може да настави да финансира живот Срба на КиМ и да Срби могу да се осећају сигурно, заштићено и слободно“, рекао је Вулин. 

Други круг избора на Косову и Метохији заказан је за 1. децембар.

(Танјуг)