Прочитај ми чланак

Лакше је цинкарити српске лидере, него лекаре који уцењују труднице

0

524950_69346926

 

Нисам ни мало срећан што се показало да сам био потпуно у праву када сам пре само пар дана указивао на величину корупције у српском здравству, и то поготово у односу на труднице које су изгледа најлакша мета за уцењивање. Нови случај се овог пута догодио у Нишу, где је гинеколог захтевао мито да би породио трудну жену, и штавише – од несрећног брачног пара је чак захтевао тачан модел скупоценог мобилног телефона, а будућем оцу је препоручио и у којој продавници може да му купи тај поклон да би му породио жену. Дакле, сада је стварно дошао тренутак да се грађани запитају – докле више?

Овај бизарни случај на нишкој гинеколошко-акушерској клиници се одиграо пре три дана, а у центру пажње се нашао лекар који је, ни мање ни више, него наручио од пацијента модел телефона, његову боју, а није заборавио ни да нагласи да је обавезна и гаранција уз производ који жели као противуслугу за обављени порођај.

А на вапај супруга труднице да нема пар стотина евра, колико кошта тражени поклон, зато што још увек није добио плату која је иначе у околини Ниша испод државног просека, лекар му је додатно објаснио у којој продавници може добити тај телефон и на одложено плаћање.

На сву срећу, овај конкретни случај се завршио тако што су породиља и њен муж обавестили полицију, која је обавила свој посао и привела похлепног гинеколога, али остаје чињеница да се ради само о изузетку који потвђује правило, с обзиром да највећи број сличних уцена остаје трајно неоткривен, иако се по бројним реакцијама грађана може закључити да су тарифе за одређене здравствене услуге јако добро свима познате, а корупција у многим здравственим установама је малтене озваничена.

Када се све то узме у обзир, онда је јасно да пацијенти у Србији, а поготово труднице пред порођајем, не само што не примају велику помоћ државе као подстицај рађању, као на пример у Русији у оквиру програма под називом Мајчински капитал, него штавише, кроз полу-озваничену корупцију плаћају неку врсту „пореза на рађање“, што само још више смањује катастрофално ниски наталитет у земљи и обесхрабрује младе парове да постану родитељи.

И напослетку, уколико не постоји редован механизам да се искорени корупција у здравству, а поготово у акушерству, онда би можда било добро решење да се уведе телефонска линија на коју би грађани могли пријављивати своја сазнања о сличним случајевима уцене и тражења мита од стране несавесних лекара, као у поменутом случају из Нишке гинеколошко-акушерске клинике од пре неколико дана.

Наиме, ако је могуће да постоје дежурне телефонске линије на које припадници геј популације пријављују случајеве дискриминације према њима, или ако је својевремено постојао телефонски број на који су грађани могли цинкарити српске ратне лидере за којима је Хашки трибунал издао потерницу, онда је у најмању руку необично да још увек не постоји таква могућност да се пријаве раширени случајеви тражења мита од незаштићених трудница.

Можда би се тада однос према њима макар мало поправио, а злонамерници на државним клиникама би се много више устручавали да безобзирно захтевају новац, само да би обавили њихов порођај.

(Глас Русије)