Прочитај ми чланак

Др МИРОСЛАВ СТОЈШИЋ УПОЗОРАВА: Купујемо месо пуно хормона и антибиотика

0

meso-hormoni-voda-1384985151-400477

Некадашњи начелник ветеринарске инспекције потврдио да домаћи произвођачи животиње тове концентратом у који додају разне адитиве који у месу везују воду.

Кад бисмо знали шта све једемо, сви бисмо постали вегетаријанци.
Грађани који на акцијама у трговинским ланцима купују јефтино свеже месо да би уштедели који динар треба да знају да су неретко на губитку. Наиме, како сазнајемо, домаћи фармери пилиће и свиње хране концентратом у који додају хормоне за бржи раст, као и адитиве и друге опасне материје које у месу везују воду.

– Купила сам прошлог викенда пилеће батаке на акцији у једној трговини по 300 динара по килограму. Изгледали су лепо, али кад сам почела да их пржим, уље је прскало на све стране, очи да ми истера. Месо је било пуно воде и кад се испекло, смањило се скоро дупло – каже Београђанка Н. А., која је позвала нашу редакцију како би се пожалила на продавца.

Утовљени за 35 дана
Бивши начелник ветеринарске инспекције, др ветеринарске медицине Мирослав Стојшић потврдио нам је да се у месо додаје све и свашта.

– Пилеће и свињско месо које се може купити у продавницама у Србији пореклом је с домаћих фарми које раде на велико. Произвођачи утове пилад за 35-40 дана до три килограма живе ваге. То је набилдовано младо месо и пуно је воде. Стока се храни концентратом у који се додају хормони, антибиотици и кокцидиостатици. Ти састојци се депонују у месу и костима и врло су опасни за здравље потрошача, нарочито деце.

meso-hormoni-voda-1384985151-400477.jpg
Изменили правилник

У болницама је данас све више људи који оболевају од сепсе јер су, због претераног уноса антибиотика у организам кроз храну, бактерије на њих постале резистентне – истиче Стојшић и објашњава да су из тог разлога данас крменадле беле.

– Кад такво месо оставите у фрижидеру, из њега се исцеди пуна тацна воде – каже Стојшић и додаје да се и у сточну храну, али и у производе од меса додаје много адитива јер је то Управа за ветерину дозволила променом ранијих правилника.

dr-miroslav-stojsic-1384985151-400479

Опасна сланина: Килограм карогенана везује 20 кг воде
Мирослав Стојшић објашњава да је дебела сирова сланина пуна саламуре која садржи полифосфате, ГМ соју, емулгаторе и карагенан (хидроколоид).

– Килограм праха карогенана везује 20 килограма воде у производу, а он изазива запаљење црева и чириће на дебелом цреву који прелазе у карцином. То је раније било дозвољено у шункама од 0,8 до један одсто, али се данас додају два до три процента, зато што нема контроле – тврди Стојшић.

Управа за ветерину: Проблем се решава у производњи
У Управи за ветерину тврде да ветеринарска инспекција спроводи редовну контролу у свим објектима за производњу хране, а у кланицама се спроводи сталан надзор.

– У месу није откривен проценат воде већи од дозвољеног зато што се промет таквог меса не дозвољава, односно проблем се решава на линији производње. Уколико се утврди да је у месу количина воде већа од прописане, такво месо не иде у промет – кажу и додају да је употреба хормона у исхрани или лечењу животиња забрањена. Наводе да је употреба антибиотика у лечењу дозвољена, али је лечене животиње забрањено стављати у промет.

(Курир)