Прочитај ми чланак

Ево зашто ВАТИКАН МРЗИ СРБЕ и никада нам неће опростити што смо ПРАВОСЛАВНИ

0

Vatican 9

Када је у 15. веку Турска освојила Балкан, Византија и остале православне земље нису биле у могућност да се Турцима одупру. Тражили су помоћ од западних хришћана. a Ватикан их је дочекао уценом!
Обећана им је помоћ од земаља Западне католичке Европе под условом  да потпишу унију са католичком црквом, тј. да православна црква призна врховну власт Ватикана.
 
Васељенски патријарх Јосиф II из Цариграда је подлегао том притиску.На заказани сабор у Фиренци 1439. године су дошли сви православни Патријарси,осим Србског (!!!) Чак и  Руски,  Митрополит Кијевски Исидор.
 
Владар Србије, деспот Ђурађ Бранковић, рекао је Cрбском ПатријархуНикону (1420-1435) да ће га обесити уколико оде у Фиренцу.



Те, 1439, године у Фиренци унију са Ватиканом су потписали сви (31) православни верски поглавари, осим Cрбског Никона.
 
Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану, руски Велики Кнез Василије IIје погубио свог Патријарха Исидора кијевског, због срамоте коју је нанео Русији.
 
Када се и у Цариграду сазнало да Срби нису потписали унију, настали су нереди. На захтев народа, Васељенски патријарх Јосиф II морао је да се повуче тако дасе од срамоте није ни вратио у Цариград, већ је исте године умро и сахрањенје у Фиренци у Доминиканском манастиру Санта Марија Новела.
Ватикан то Србима никад није опростио те је католицима вековима усађивао у срцемржњу према Србима.
 
Ни једна Православна Патријаршија није никада ратификовала потписе својихПатријарха, а чак 21 их је званично поништило, непосредно након сабора у Фиренци.
 
(Из књиге ЈЕЛЕНА 93, аутор – Миле Кордић)