Прочитај ми чланак

ЧАЧАК: “Братски“ туризам о државном трошку

0

Cacak Urban_promenade
Има ли користи од чињенице да се град на Морави до сада побратимио са девет места у Европи. И опозиција сматра да је лепо имати пријатеље, али тражи – ефекте.

ЧАЧАК – Списак места са којима је град Чачак успоставио „посебне везе“ проширен на укупно девет: из региона и Европе. Није, међутим, познато ни на који начин се бирају градови који ће се са Чачком побратимити, а ретко коме је познато и то каква је конкретна корист за овдашње људе од поменутог повезивања.

ПОМОЋ

Чачак је, до средине деведесетих, имао одличну сарадњу и са Таноном у Француској, бугарским градом Габрово, као и Трнавом у Чешкој.
У време санкција, бомбардовања и поплава, град на Морави добијао је новчану и хуманитарну помоћ од свих ових градова, али те „посебне везе“ никада нису резултирале братимљењем.

Тренутно је, поред руског Руза и белоруског Баранавичија, град на Морави „брат“ градовима Валашки Мезеричи у Чешкој, Брезно у Словачкој, Катерини у Грчкој, Мједзиздроје у Пољској, Братунац у БиХ, те Лепосавић и Обилић на Космету.

У градској управи истичу да су предлози за братимљење са другим местима у Европи обично долазили од привредних делегација које су сарађивале са Чачком, или од амбасадора тих земаља у Србији.

Тако је, по речима Милице Воиновић, шефа протокола у Скупштини града, повезивање са Баранавичијем реализовано посредством белоруског амбасадора Чаушева, који је лично одабрао град који – величином и садржајима – одговара Чачку. Опет, најновије братимљење са Рузом било је идеја доскорашњег амбасадора Русије у нашој земљи, Конузина.

Чачанска опозиција нема ништа против братимљења, али лидери странака које не творе локалну власт додају како би требало да буду познати и разлози оваквог повезивања, односно да се препознаје обострана корист за два града. Драган Брајовић, први човек чачанских демократа, пита се да ли је сврха свега овога само посета овдашње делегације неком месту и добар провод у гостима?

Опозиција негодује и што разне градске делегације одлазе у бројне посете градовима широм Европе, на разноразне трибине и семинаре, а оданде се враћају само са фотографијама знаменитих места које су посетили, без икакве користи за сам град и грађане. На ова путовања, кажу, до сада су одлазили службеници из разних градских управа, али и помоћници градоначелника, који су најчешћи путници…

– Није ми познато ко плаћа та путовања. Чуо сам да су многа финансирале неке међународне организације из ЕУ и САД, али ја не само што до сада нисам видео било какву корист од тих путовања, већ ме посебно иритира чињеница да по повратку делегације никада нисмо добили извештај о томе – констатује Милијан Минић, члан Градског већа.

(Вечерње новости)