Прочитај ми чланак

Шта Путин замера Србији

0

putin-predsednik-rusija-1328585176-77111

Које су одлуке Владе Србије донете на штету руских инвеститора, а наметнуле су се у разговору два председника Томислава Николића и Владимира Путина пре два дана у Москви? Николић је на неки начин призвао српску владу да непажљиво доноси одлуке, као и да се неки људи и даље противе руском присуству у НИС-у.

Руски председник је рекао да такве ствари не треба драматизовати и да ће оне бити решене како се то решава међу пријатељима, што је било и први пут да српска јавност сазна како проблеми међу пријатељима постоје.

Новинари који су имали прилику да чују дијалог два председника кажу да се у московским кулоарима помиње одлука Владе Србије, којом се НИС-у онемогућава доношење важних одлука које су раније биле у надлежности Управног одбора и савета директора и за Србију траже овлашћења која је имала пре продаје НИС-а.

Уколико се таква одлука владе не промени (а председник Николић је гарантовао да хоће), Руси немају разлога да остану у Београду, навели су наши извори из Москве.

Иван Горбунов, министар саветник у руској амбасади у Београду, потврдио је јуче „Политици” да постоји спорна одлука владе.

– Реч је о одлуци, донетој 9. августа ове године, која се тиче пословања НИС-а у Србији. У одлуци постоји низ спорних питања која су на штету руског „Гаспромњефта”, има и озбиљних примедаба и са становишта руског инвеститора, треба ту одлуку кориговати – објаснио је Горбунов, који није могао да прецизира шта је ту на њихову штету.

Министарка енергетике Зорана Михајловић тим поводом за „Политику” каже да када неко представља Србију у НИС-у, не може да ради као фриленсер, већ мора да заступа интересе државе. Одлука коју је влада донела 9. августа (а била је означена као поверљива), заправо је полазни основ да сваки наш представник који буде заступао интересе у НИС-у мора да чини све како би сачували српских 29 одсто у компанији, јер што је НИС-у боље, и Србији је боље. А не да се доносе одлуке тако да се чини само НИС-у, а на штету Србије.

У НИС-у кажу да је тачно да је део предлога усвојених од владе 9. августа изазвао додатна питања у оквиру рада на актуализацији стратегије развоја компаније до 2030. године. Тренутно се поменута питања разматрају у оквиру руско-српских консултација.

На питање на шта се то конкретно мисли, нису желели да дају додатна објашњења.

Дачића пропитивали о Москви

Влада и председник републике део су извршне власти, али влада утврђује и води политику, а свака сугестија и критика председника може да се разматра, рекао је синоћ премијер Ивица Дачић у српском парламенту, одговарајући на посланичко питање поводом изјаве председника Томислава Николића у Москви да је влада донела неке погрешне одлуке. Дачић је казао да влада аутономно доноси своје одлуке.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић осврнуо се на изјаве председника Николића у Москви, затраживши одговор ко доноси одлуке у Србији, навео како је председник 90 минута чекао на руског председника Владимира Путина, што је понижавајуће, и на који је то конкретан закључак владе мислио да треба поништити.

Премијер Дачић је казао да је влада привржена реализацији споразума са Русијом, да Србија не може да се похвали великим бројем савезника, па би било неодговорно да влада прекида било какве договоре са Русијом. Ти уговори, додао је, морају да воде рачуна о интересима Србије, јер смо ми Влада Србије. Он је навео да изградња гасовода „Јужни ток” почиње у децембру, да део кроз Србију вреди 1,7 милијарди евра, то је наш интерес. Додао је и да би волео да може енглеског премијера, немачку канцеларку, америчког председника да чека 90 минута, али још није таква ситуација, зато што ће до њих пре стићи Јахјага или Тачи, него ја.

Ђурићу је одговорила и ресорна министарка Зорана Михајловић, која је навела да се ради о документу који је потписан 10. августа ове године о дугорочном развоју НИС-а, а у коме је наведено да они који представљају Србију у НИС-у морају да се залажу за то да Србија не изгуби својих 29 одсто у тој компанији, наравно пише и да треба да се шири и развија НИС, а тај документ је урађен у сарадњи са НИС-ом. Министарка Михајловићева је додала: „Нисам сигурна да је до председника републике стигла права информација.”

Ј. Петровић-Стојановић

(Политика)