Прочитај ми чланак

ВЛАДА МАЂАРСКЕ ПРОТИВ ЕУ И ММФ: Национализујемо фирме које сте нам одузели приватизацијом

0

ma

Након што је мађарски премијер Виктор Орбан преузо надзор над Мађарском централном банком, а средином јула ове године Међународном монетарном фонду поручио да затвори свој уред у Будимпешти „јер не постоје никакви разлози који би оправдали присуство уреда, будући да Мађарска још ове године намерава да исплати сав дуг пре уговором предвиђеног рока до краја 2014. „, службена Будимпешта се одлучила ићи корак даље. (Мађарска позвала ММФ да испразни канцеларије у Будимпешти и напусти земљу)

Будапест Бусинесс Јоурнал јавља како је председник мађарске владе у интервјуу за „Магиар Радио“ дао изјаву којом је подигао буру полемика, расправа и шпекулација. Виктор Орбан је изјавио „како влада намерава национализовати (или како он то жели звати – ре-приватизовати) 6-7 предузећа која се баве пружањем комуналних услуга у енергетском сектору, а све како би снизио цене енергената за домаћинства и ревитализовао мађарска привреда које у овом тренутку стагнира „. Одлука владе земље која је чланица Европске уније да национализује или „ре-приватизира“ стране приватне компаније је најтежи ударац који су могли претрпети ватрени поборници неолибералног капитализма који сматрају како држава не сме бити највећи послодавац, наручитељ и улагач него само и искључиво јавни сервис грађана .

Као и већина Орбанових одлука од када је на челу мађарске државе, ова је такође узнемирила духове широм Европе, али мађарски премијер не одустаје од своје одлуке и поручује: „Немојте ми само рећи да је то национализација!“, Преноси Финанциал Тимес.

„Још не могу открити детаље, али смо у сталним преговорима о куповини или повраћаја у власништво државе најмање шест или седам врло озбиљних комуналних фирми ко …

Мађарско плинско пословање немачког енергетског дива Е.ОН-а поново ће 30. септембар прећи у државне руке, изјавила је за јавни радио Кошут министрица развитка Жужана Неметх. Након што се трговински и складишни одјели врате у руке државе, влада ће моћи да преговарају о ценама и утицати на увоз природног гаса, казала је. Додала је да би и државна енергетска компанија МВМ требала пословати на непрофитној основи.

Пре недељу дана премијер Виктор Орбан објавио је да влада преговара о национализацији шест или седам комуналних предузећа у склопу настојања да снизи цене енергије и подупре посусталу привреду. Главни играчи у мађарском сектору комуналних услуга према Ројтерсу укључују немачке Е.ОН и РВЕ, француске ЕДФ и ГДФ Суез и талијански Ени. Ниједна од тих компанија није прошле недеље жељела коментарисати Орбанову информацију о откупу.

Мађарски премијер је такође казао да би одговарајући предлог закона могао да буде упућен у парламент у пролеће, иако није јасно може ли бити и прихваћен пре избора који би требали бити одржани у априлу или мају. Мађари према Орбановим речима плаћају превисоке цене енергије у поређењу са примањима. Он подсећа да су у САД-у цене енергије отприлике за трећину ниже него у Европи.

Влада је у јануару смањила цене комуналних услуга за домаћинства за 10% ау међувремену је најавила и додатно смањење цене грејања у новембру.

(форум нет)