Прочитај ми чланак

Државно руководство Србије се церекало над костима жртава нациста! (Фото)

0

nikolic-jajnci03-betaphoto-foto-emil-vas

Свечаност у Јајинцима, посвећена очувању сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних на том стратишту у Другом светском рату, пала је у сенку због незапамћеног скандала који је уприличио државни врх Србије!

Наиме, на скупу који је требало да буде свечан и пун пијетета и поштовања према жртвама, највиши званичници државе – председник Србије Томислав Николић, председник Скупштине Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић и министар одбране Небојша Родић пресавијали су се и зацењивали од смеха, заборављајући да се налазе на месту једног од највећих покоља Срба током Другог светског рата!

Стрелиште у Јајинцима био је простор, где су за време окупације у Србији (1941—1944) немачке снаге стрељале око 80.000 родољуба, свих националности, а највише српске.

nikolic-jajnci03-betaphoto-foto-emvas

Господо, шта је толико смешно?
Међутим, та чињеница није спречила челнике наше државе да размењују пошалице и непристојно се смеју током церемоније. Непознато је шта им је било толико забавно на једном формалном скупу, али по начину на који је министар Родић показивао на сат, може се посумњати да су се државни званичници шалили на рачун церемоније која се одужила. Шта год да је било у питању, председник Николић био је толико одушевљен да је, уместо да жали за судбином 120 малишана погинулих на стрелишту, заплакао од смеха.

 Но, када је на њега дошао ред да говори, сасвим озбиљно изашао је пред окупљене и инспирисано навео да смо „обавезни према својим и другим жртвама да успомену на њихова страдања чувамо као вечни пламен који ће истим жаром да пламти у нашим срцима“.

nikolic-jajnci03-betaphoto-foto-emvas.JPGas

 – Србија није довољно моћна да ратује, али је довољно паметна да преговара – истакао је Николић и додао да је „српски народ имао срећу или несрећу да се налази на најлепшем месту у Европи, простору интересантном за освајаче“.

– Ово је трагично место на коме је убијен највећи број људи у читавој окупираној Србији. Само десетак је успело да побегне и данас болно одзвањају речи преживелих. Као православци, као хришћани, ми љубимо своје ближње, своје комшије и не мислимо о њима лоше, али границе те љубави, одређује угрожавање нашег живота и егзистенције. Уједињена у циљу опстанка, Србија неће дозволити да јој се отме неотуђиви део – објаснио је поетски Николић на највећем стратишту на Балкану после Јасеновца.  

Стрелиште у Јајинцима био је простор, где је за време окупације у Србији (1941-1944) стрељано око 80.000 Срба, Рома, Јевреја и антифашиста. Међу убијенима било је и 120, углавном јеврејске деце. Према подацима из картотеке Гестапоа од 1941. до краја августа 1943. у Јајинцима је стрељано 13.862 Јевреја и 62.184 Срба, укупно 76.046 људи. То значи да је од августа 1943. године, па све до гашења ове ломаче у Јајинцима стрељано још 3.954 особа.

Стрељања у Јајинцима су почела у јулу 1941. када је погубљена прва група осуђених Јевреја. Иначе, све егзекуције у Јајинцима је вршио немачки 64. полицијски батаљон. Егзекуције су вршене углавном у раним јутарњим часовима. Највећи број осуђеника стрељан је из логора на Бањици, из Сајмишта, из затвора Специјалне полиције, Гестапоа и логора у Топовским шупама. М. К.

jajinci2

Бивши логораши присуствовали Скупу!
Ни присуство преживелих заточеника на церемонији није утицало на председника Николића и остале државнике да се понашају достојанствено, у складу са ситуацијом! Љубомир Зечевић, који је био заточен у логору на Бањици, обратио се званицама. Он је рекао да су Јајинци били и остаће учионица историје у којој ће се сазнавати истина о злочинима окупатора у Србији, као и о свим злочинима у претходним ратовима.

– Рецидиви нацифашистичке идеологије запљускују политичке позорнице многих земаља у Европи, а ни наша земља није поштеђена. Екстремисти настоје да рехабилитују царство нацизма у којем је владало слепило мржње, антисемитизам, ксенофобија и брутална репресија према политичким опонентима свих боја – рекао је Зечевић, поновивши реченицу: „Фашизам никад више“ на неколико језика.

(Ало, фото: Фонет)