• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Боговађа: Илегални емигранти провалили у војни магацин, тероришу Србе … (Видео)
Прочитај ми чланак

Боговађа: Илегални емигранти провалили у војни магацин, тероришу Србе … (Видео)

0

kuca porodice Kovacevic (3)

(Србин.инфо)

Илегални емигранти у околини Боговађе пљачкају и унуштавају околне куће, а недавно су провалили и у војни магацин пун оружја, што је посебно узнемирило мештане. Ово за „Србин инфо“ истиче правница Марија Стојановић, која открива да надлежне службе до сада ништа нису предузеле како би решиле проблем са емигрантима из арапских земаља.

Како азиланти врше терор:

– Око поноћи улете у кућу, стављају ћебад на прозоре и пљачкају темељито објекат, све док их полиција не избаци – некада се задрже  по пар недеља.
– Упадају у дворишта краду ситну стоку, поврће и воће док их неко не отера.
Старији људи не смеју да изађу већ зову полицију. Млађи су их пар пута отерали пуцањем у ваздух.
– Прете да ће из шуме доћи у празне куће јер неће да зимују на отвореном и да ће бранити своје станиште свим силама.

У Боговађи постоји Центар за азилнте, у којем су углавном Сиријци. Са њима мештани немају проблеме. Ипак, ван центра много је више азиланата из муслиманских земаља који нису пријављени. Они живе на дивље по шуми и околним кућама, које су обили и запосели.

– По правилу су млађи и много богатије обучени него азиланти у центру. Дрско се и безобразно понашају, запоседају куће, пљачкају све што им падне под руку, некад и прете. Да имају новаца показује то што у продавницама купују робу на велико и што од јутра до касно увече седе у кафићима – објашњава наша саговорница.

Марија наглашава да у месту постоји велика касарна која је по речима самих војних лица два пут обијена. У њој се налази једно од највећих складишта оружја. Постоји опасност и да су поред хране и одеће, азиланти из касарне однели и оружје. Надлежни у касарни су затражили повећање људства, али још нису добили позитиван одговор.

– Азиланти су обили и кућу моје баке Зоре Булатовић и одатле телефонирали  у арапске земље направивши огроман рачун који мора да плати моја породица. Хтели су ту и да остану, али их је комшија пријавио полицији, па су се после пљачке разбежали. У оближњој кући су оставили измет по сред собе, демолирали је и унишили паркет да би га користили за огрев – открива Стојановићева.

Форезничари који су дошли на лице места тражили су да се све ствари спале, с обзиром на то да је било и трагова заразних болести. То је потврдио и Црвени крст. Сада се боје да су се избеглице из шуме наоружали, па мештани наоружани и у групама иду до продавница и њива.

kuca porodice Kovacevic

Мештани су се обратили  Комесирајату за избеглице, с обзиром на то да су у Боговађи претходно биле стациониране српске избеглице, с којима локално становништво никада није имало проблема.

– Госпођа Јелена Шурлан нам је изјавила да се они баве правима азиланата, а не држављанима Србије. Речено нам је да азиланти свима проваљују у кући и да нисмо једини са тим проблемом, као и да једино можемо да се обратимо полицији – преноси наша Марија Стојановић.

kuca porodice Kovacevic (4)

Када се обрате полицији, они одмах дођу, растерају азиланте, ураде увиђај али кажу да су им руке везане, све док илегалци не ураде неко теже кривично дело (повређивање, убиство, силовање), јер тек тада имају право да им одреде притвор!

Из општине, мештане су упутили Министарству за локалну самоуправу, али до сада никакав одговор није стигао.  Људи су већ бесни, јер не знају ко ће и како да реши проблем. Мештани Боговађе траже да се сви азиланти сместе у центре и евидентирају.