Прочитај ми чланак

Преминула најстарија Српкиња Калина (113)

0

Kalina-Danilovich-1

Њен син Гвозден Даниловић каже да је тајна дуговечности мајке у генетици, јер је и њен отац Страхиња Вучић преминуо у 110. години зивота, док њена рођена сестра сада има 96 година

Вероватно најстарија жена у Србији Калина Даниловић из куршумлијског села Жуч преминула је у, како тврде њени рођаци, 113. години живота.

Она је јутрос рано испустила, а с њом у тренутку смрти била су њена тројица синова с породицама. Претходно је десетак дана била у постељи. Иако су је прегледали лекари, нису установили болест, а она је задњих дана престала и да конзумира храну.

Њених пет синова не знају поуздано колико Калина тачно има година, јер су за време рата 1914. све матичне књиге у овом куршуумлијском селу изгореле.

Ипак, дошли су до податка да је највероватније рођена 1900. године. Пре две године читава породица се окупила и прославили су Калинин 111. рођендан.

Калина је живот провела у селу Жуч, као домаћица. Упркос годинама, била је доброг здравља, па је тек пре три године први пут отворила здравствени картон у Дому здравља у Куршумлији.

Њен син Гвозден Даниловић каже да претпоставља да је тајна дуговечности његове мајке у генетици, јер је и њен отац Страхиња Вучић преминуо у 110. години зивота, док њена рођена сестра сада има 96 година.