• Почетна
  • ДРУШТВО
  • МЛАДИ ЕВРОПЉАНИ ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА : Подршка за српски братски народ
Прочитај ми чланак

МЛАДИ ЕВРОПЉАНИ ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА : Подршка за српски братски народ

0

Stranci na Kosovu i Metohiji

(Србин.инфо, Радикали.инфо)

Волонтери Европског фронта солидарности са Космотом дошли су у Србију са циљем давања хуманитарне помоћи становницима јужне српске покрајине.

Група од преко 30 активиста стигла је на Косово 18-ог, а задржала се до 20-ог овог месеца, и приликом те посете  уручили су хуманитарну помоћ угроженим српским породицама  и школи Шарски одред у најјужнијој српској енклави Штрпце.

Тамо су поред уобичајеног материјала неопходног деци за наставу донирали и компијутер. Ради се о људима, који су, иако живе далеко од Србије препознали муке српског живља на Космету и решили да им помогну. Колико се слика коју су затекли тамо разликује од слике која се готово увек види преко медија у њиховим земљама? 

Patrik Vondrak Ceska

Шта вас је негативно изненадило на Косову? (Патрик Вондрак-Чешка)

Чули смо у Чешкој за страшне злочине које су Албанци починили над Србима и након тог сазнања шокирали су нас споменици терористима из УЧК, као и статуе у пуној величини људи који су очигледни ратни злоцинци, превасходно мислим на Харадинајев споменик у Дечанима . Где год су то могли, шиптарски екстремисти су исписали натписе „Хвала САД“ и „Хвала НАТО“.  На сваком кораку се види да је то што називају тзв. ,,Независно Косово“ у ствари само колонија Америке.

 

Када би сте поредили проблеме Срба са Косова и Метохије са тренутном ентичком напетошћу у Француској, које су сличности? (Паул Емплои-Француска)

И пре него што смо стигли на Косово и Метохију  приметио сам сличност са неким деловима Француске. У нашој земљи Алжирци све више купују имовину и корак по корак почињемо да личимо на Косово, у неким деловима француских градова сада живи око 90 посто муслимана. У местима где чине толико значајну већину исламски екстремисти изазивају провокације и врше репресију над Французима. Циљ им је да се што више људи исели.

Видљиво је да они захтевају све већа права и траже већу аутономију. Тешко је за поверовати да на територији Европе постоји место као што је Косово, због тога морамо да ширимо истину о Косову у Француској или ће нас задесити иста судбина као и Србе.  Данас овакве ствари прете целој европској цивилизацији. Многи у Србији вероватно не знају да у Паризу постоји део града који зовемо француско Косово.

Mateo Kaponeti Italija

Да ли сте добили неке нове идеје за будуће акције помоћи? (Матео Капонети-Италија)

Након посете школи у Штрпцима схватили смо да постоји више добрих ствари које можемо да урадимо. Рецимо стање тоалета је ужасно, ако успемо да добијемо дозволу да то спроведемо у дело почећемо да сакупљамо новац како би направили нови.  Такође, што се тиче деце имамо идеју да организујемо путовања у градове Европе из којих долазимо, како би им дали прилику да посете та места.  Очекујемо да ћемо заједно са Српском радикалном странком такве акције реализовати.

Elena Barlozari Italija

Шта сте видели на Косову а можете да кажете да је позитивно? (Елена Барлозари- Италија) Слика 5

Срби који живе на Косову и Метохији имају јак дух заједништва и велику одлучност да опстану. Наравно ту је дочек који су нам приредила деца у основној школи. Морам и да кажем да је изразито позитиван утисак на мене оставио став политичара из Српске радикалне странке Звонка Михајловића који даје прави пример борбе за опстанак Срба на Косову и Метохији.

Хоћете ли опет посетити Косово? (Габриел Енрике- Бразил)

Стварност у којој Срби живе на Косову и Метохији а која је сада виђена уживо негативно изненађује чак и оне који су за њу раније чули, такав став смо сви поделили. Срби су поносан и вредан народ са вољом да остане на историјској области у којој су се Срби рађали и одрастали стотинама година, самим тим они не желе да се предају репресији страних окупатора.  Ово је један од разлога због кога би волео да се вратим и опет посетим те људе, и самим тим да дам допринос у виду помоћи, солидарности и наде тим људима да у истрају у својој намери – остану на српском Космету.Циљ нам је да покажемо да нису заборављени , као и да још увек постоје добри људи у свету којима је стало до њих.

Такође, ова посета је добар подсетник колико смо срећни што не морамо да одлазимо на спавање са страхом да ће нас неко преко ноћи напасти у нашој кући. Лак приступ образовању и здравственим услугама који ми имамо је нешто што више вреднујем након посете Косову јер сам видео шта је све уксраћено Србима.