• Почетна
  • СПОРТ
  • Бабић: Партизанов минус није напумпан, већ препумпан!
Прочитај ми чланак

Бабић: Партизанов минус није напумпан, већ препумпан!

0

sp-partizan_620x0

Два учешћа у Лиги Европе, једно у Лиги шампиона и продаја фудбалера у последњих пет година далеко изнад суме потрошене на довођење појачања. Све то је изгледа довољно само за велики минус у каси Партизана. Теза која се коси са здравом логиком и основама математике провејава већ дуже време у свим иоле озбиљнијим разговорима о финансијском стању у Хумској, а од прошле  ноћи је добила и посебну тежину после изјаве првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића.

Он је гостујући у понедељак увече на РТС потврдио да је Црвена звезда у стандардно тешкој ситуацији, али није пропустио прилику да помене проблеме шестоструког узастопног шампиона Србије са финансијама.

– Сви знају са каквим проблемом могу да се суоче они који желе да преузму Звезду и Партизан. Ако ме питате да ли има много интересената мој одговор је – нема. Па Звезда је дужна 50 милиона евра, а Партизан 35, 30, 25 милиона, не знам ни сам, а не смем да нагађам да ме не би критиковали – рекао је Вучић.

Ова изјава је изазвала чуђење у Хумској. У последњих десет дана на стадиону Партизана се активно ради на припреми детаљног финансијског извештаја из последњих пет сезона, а једини од челника који је у последње време причао о поменутом извештају, потпредседник Ратомир Бабић, и данас је одреаговао на Вучићеве тврдње.

– Могу да кажем да цифра није напумпана, него препумпана. Баш због таквих прича смо одлучили да изађемо у јавност са прецизним извештајем о финансијском пословању. Време је да те приче коначно стану – категоричан је Бабић.

Имајући у виду да се ради о изузетно осетљивој теми јасно је да цела прича мора да се прецизира директним обраћањем јавности, никако путем саопштења. Иако је презентовање финансијског извештаја било најављено одмах после седнице Управног одбора на којој су кооптирана два нова потпредседника (пре 10 дана) до тога још није дошло.

– Израда извештаја је у завршној фази и реално је да у четвртак изађемо пред новинаре и ставимо извештај на увид и будемо отворени за сва питања. У том извештају ће се наћи комплетно пословање из последњих пет година, као и сви трансфери фудбалера у поменутом периоду – закључио је Бабић.

ЗА ПЕТ ГОДИНА 57.776.000 ЕВРА

Током последњих пет сезона које су апострофиране као главна тема финансијског извештаја из Хумске, Партизан је константно био у плусу када се сводио рачун прелазних рокова, било летњих, било зимских.
Према подацима специјализованог сајта „Трансфермаркт“ црно-бели су у сезони 2009/2010. од продаје и долазака у Хумску зарадили 10.270.000 евра. Наредне године Партизан је инкасирао 8.095.000, а у сезони 2011/2012. 18.061.000 евра. Сезона 2012/2013. је донела само 950.000, док је овог лета продајом Марковића, Митровића, Иванова и Шћеповића уз плаћено обештећење само за долазак Фофане уписан плус од 20.400.000 евра. Тако се долази до плуса од 57.776.000 евра у који нису урачунати проценти менаџера, као ни примања играчког кадра из тог периода.

СКУПШТИНА

Крајем фебруара у „Земунелу“ је одржана редовна годишња Скупштина Партизана на којој је председник Ђурић говорио о финансијском извештају за 2012.
– Трећу годину заредом клуб је пословао у плусу, приход за 2012. је 279.000 евра. Трансфери играча и у прошлости су били главни извори прихода, а тако ће бити и убудуће. Свака друга прича је илузорна, а трансфери морају да буду плански и контролисани – рекао је тада Ђурић.

(Новости)