Прочитај ми чланак

СНС злоупотребила лик и дело мајора Гавриловића

0

 

1gav

Београд — Комисија за споменике и називе улица Београда изразила је жаљење зато што се лик и дело мајора Драгутина Гавриловића користи у сврху страначке промоције.

После служења помена Гавриловићу и његовим војницима, спомен-плочу је данас открио председник београдског одбора СНС Небојша Стефановић.

„Дубоко поштујући херојско дело, јунаштво и патриотизам мајора Гавриловића подржавамо постојање спомен-обележја мајору и његовој херојској јединици на месту где је одржао историјски говор 1915. године, на углу улица Цара Уроша и Мике Аласа“, наводи се у саопштењу. 

Истовремено, како додају, изражавају жаљење зато што се лик и дело мајора Гавриловића користе у сврху страначке промоције, „с обзиром на то да приликом данашњег враћања спомен-плоче од стране представника СНС није поштована јасно прописана процедура и градске одлуке“. 

Из Комисије напомињу да ником није дозвољено да без претходног одобрења или консултација са надлежнима, поставља обележја у Београду. 

„Самосталним присвајањем и постављањем спомен-обележја не доприноси се достојанственом сећању на хероје и личности чија дела и жртве припадају свим Београђанима и читавом народу. Мајор Гавриловић и браниоци Београда 1915. године то свакако заслужују и Београђани су поносни на њихово херојство“, наводи се у саопштењу Комисија за споменике и називе улица Скупштине града Београда. 

На углу улица Цара Уроша и Мике Аласа, на београдском Дорћолу, данас је поново откривена спомен-плоча и одата пошта мајору Драгутину Гавриловићу, чија је херојска јединица учествовала у одбрани Београда 1915. године. 

Спомен-плоча, која је украдена прошле године, налази се на простору где је Гавриловић одржао легендарни говор браниоцима и поново је постављена на иницијативу Градског одбора Српске напредне странке и Удружења поштовалаца и потомака добровољаца и војника ослободилачких ратова 1912. до 1918. 

После служења помена Гавриловићу и његовим војницима, спомен плочу је открио председник београдског одбора СНС Небојша Стефановић, истакавши да се тиме одаје захвалност мајору Гавриловићу и да се нада да држава више никада неће заборавити своје хероје. 

„Херојство мајора Гавриловића једнако је оном које грчки народ осећа према Спартанцима. Ми данас одајемо пошту овом човеку, али и свим осталим људима који су задужили наш народ“, рекао је Стефановић након откривања спомен-плоче. 

Глумац Тихомир Арсић подсетио је на важност лика и дела мајора Драгутина Гавриловића, који је остао запамћен по говору који је одржао браниоцима непосредно пред јуриш у коме је и сам тешко рањен. 

Спомен-обележје је први пут било постављено 1995. године, али је убрзо уништено, што се десило и прошле године на исти датум (7. октобар) 

када је, на иницијативу глумца Арсића, обновљено.

(Бета-Танјуг)