Прочитај ми чланак

Забрањени сви скупови осим Параде; Гејеви за долазак на шетњу дају 200, а полиција добија 20 евра!!!

0

gej-parada

Шест и по хиљада полицајаца обезбеђиваће Параду поноса у суботу, а припадници МУП-а већ у петак увече ће бити распоређени на положаје по улицама Београда како би спречили било какав инцидент. Учеснике параде у парку Мањеж чуваће полицајци распоређени у три прстена, али ће још толико прстенова бити распоређено у ширем центру града.

– Дефинитивна одлука о одржавању параде биће донета по доласку премијера и министра полиције Ивице Дачића из Грчке, а најкасније у петак ујутру. Уколико буде донета одлука да парада буде одржана, сви остали скупови, који су најављивани за суботу, биће отказани – кажу у МУП Србије.

Први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности Александар Вучић сазвао је за данас седницу тог тела на којој ће бити донета одлука о томе да ли ће се Парада поноса, коју су организатори заказали за суботу, бити одржана. Истовремено, полиција се за обезбеђивање параде спрема увелико, а одлука је да на обезбеђењу буде ангажовано више полицајаца него икада. До сада је за скупове са високим степеном ризика ангажовано пет хиљада полицајаца. Толики број био је ангажован за прошлу и до сада једино одржану Параду поноса 2010. године, али и када су у Београд долазили најмоћнији светски лидери.

– Овога пута, за обезбеђивање параде биће ангажовано хиљаду и по полицајаца више, и то су снаге које до сада нису биле ангажоване у Србији – каже за “Блиц” извор из МУП Србије.

Он наводи и да су јуче у МУП стигле безбедносне провере и осталих безбедносних агенција – БИА и ВОА, али и да се безбедносна ситуација мења из сата у сат.

– Са терена још стижу информације и по њима се и прави план ангажовања полиције. Одређено је неколико десетина положаја, на којима ће полицајци бити распоређени. Циљ полиције је да учесници параде буду максимално заштићени и нико ко би могао да им науди неће моћи да им приђе – кажу у МУП Србије.

За обезбеђење параде ангажован је целокупан састав Жандармерије, интервентних јединица и бригаде београдске полиције, као и полицајци из свих управа у Србији.

Гејеви за долазак на Прајд дају 200 евра

Да би овогодишња Парада поноса била што масовнија, а самим тим и успешнија, организатори су се потрудили да окупе што више људи, за које су спремили непристојну понуду – 200 евра! Ово је за Курир рекла особа блиска ЛГБТ заједници, којој је понуђена поменута свота у замену за једночасовну шетњу с хомосексуалцима.

Супротстављени

Горан Милетић из Организационог одбора „Београд прајда 2013“ негирао је ове тврдње и назвао их апсолутном глупошћу.

– Јао, боже господе, какве глупости. Ко дође да шета, тај ће доћи својом вољом – рекао је он.

Младен Обрадовић, вођа Образа, каже да њега не чуди тај податак, него да само потврђује да нико нормалан не учествује у њиховим активностима.

– Нису они ту због идеје и угрожених права, већ искључиво због новца. Не верујем да ће на паради срама упркос тој новчаној понуди бити више људи јер ником нормалном неће пасти на памет да се прода за 200 евра – саопштио је вођа Образа.

Његов „колега“ Бранимир Нешић из покрета Двери каже да је плаћање за ЛГБТ заговорнике разумљива ствар јер они сами узимају огроман новац са Запада.

– Биће сиромашних који ће узети тај новац и пристати на додатну срамоту како би зарадили за опстанак своје породице – објаснио је он и нагласио да му је то разумљиво, али да не подржава такву одлуку.

gej-parada-2

Све спремно за Параду

На конференцији у Медија центру, коју је јуче обезбеђивала полиција, Горан Милетић је истакао да је све спремно за Параду, чије одржавање зависи од процене ризика, коју данас доноси Министарство унутрашњих послова.

– Завршили смо свој део посла и с полицијом смо се договорили о свим детаљима, али о безбедносној процени и даље ништа не знамо. Верујем да ће све бити како треба. Тачно је да нам претеће поруке свакодневно стижу, али МУП ради свој посао, тако да нема разлога за бригу – рекао је он. 

Почетак у 10 у Мањежу

Према речима организатора, планирано је да Парада поноса почне сутра у 10 сати у београдском парку Мањеж, одакле ће се након званичног програма кренути у шетњу Немањином, Улицом Кнеза Милоша и Масариковом, а цео догађај биће завршен поновним доласком у Мањеж. Улаз у парк биће могућ искључиво између девет и 10 сати преко два пункта на којима ће се вршити провера – Трг Славија у правцу ка Немањиној улици и код „Лондона“, на углу Кнеза Милоша и Краља Милана, где ће улазити и акредитовани медији. 

Само за дневнице 13,8 хиљада евра

Прајд би, према информацијама из Синдиката српске полиције, требало да обезбеђује око 6.000 полицајаца.
– Поред тога ће се у суботу покренути бројна возила, аутобуси, аутомобили, марице… тако да у укупну суму издвојену за обезбеђивање Параде поноса поред тих 13,8 милиона динара треба додати и новац за гориво, а било би лепо и за опрему – наводи наш извор. 

Основни трошкови

Дневница по полицајцу 2.300 динара
Ангажовано укупно 6.000 полицајаца
За полицијске дневнице 13.800.000 динара
Обезбеђивање Прајда 2010. 60 милиона динара 

(Блиц, Курир)