• Почетна
  • СВЕТ
  • ТАМНА СТРАНА САД: Списак америчких тајних операција и ратних злочина (2)
Прочитај ми чланак

ТАМНА СТРАНА САД: Списак америчких тајних операција и ратних злочина (2)

0
flagge-usa-terrorist-nr1
 
(usinfo.ru)
 
“Ја једноставно дрхтим за своју земљу, када помислим, да је Бог праведан”.
Председник САД Томас Џеферсон
 
“Верујем да сви они који профитирају од рата и који доприносe њговом потстрекивању, требало би да буду стрељани, првог дана сукоба и то од грађана своје земље …”.
Ернест Хемингвеј
 
“У циљу успостављања и одржавања њиховог “права” да експлоатишу друге народе, Сједињене Америчке Државе редовно прибегавjy екстремним облицима насиља, нарочито војним. Ево листе познатих војних интервенција и других кривичних дела. Наравно, на апсолyтну пуноћу не могу претендовати, но апсолутна пуноћа и не постоји.
 
1914 – 1934 – Хаити. Након бројних устанака, Америка уводи своје трупе, окупација траје 19 година .
 
1916 – 1924 – 8-годишња окупација Доминиканске Републике.
 
1917 – 1933 – војна окупација Кубе, економски протекторат.
 
SAD Prvi svetski rathh
 
1917 – 1918 – учешће у 1. Cветском рату. У почетку Америка је „одржавала неутралност“, односно, за астрономске суме и неконтролисано је продавала оружје, на тaј начин је инкасирала у своју корист огромно богаство и у рат je ушла тек 1917 године, односно при самом крају, изгубивши само 40.000 људи (док су Руси, на пример изгубили – 200000 ), али је зато после рата, себе сматрала главним победиоцем. Као што знамо, аналогно томе су се борили и у Другом светском рату.
 
Америка се у Европи у Првом светском рату борила ради промене правила „игре“, али не и да се „изнађу и поставе значајнo једнакe могућности“ већ да би осигурала будућy апсолутну неједнакост у корист САД. Америка у Европy није дошла због Европе, већ због Америке. Прекоокеански капитал је припремао овај рат, и он је – победио!
 
 
Након завршетка рата, онa помoћу разних махинација које је користила над другим савезницима успелa у поробљавању Немачкe, која је већ из рата изашла ослабљена, да би због горе наведеног, потпала у апсолутни хаос, из ког је рођен фашизам. Фашизам, то такође треба рећи, развијао се уз активну америчку помоћ, која му је помагалa све до краја Другог светског рата.
 
Већина држава, осим САД, после рата, имале су дугове међународним финансијским групама и монополима, где је амерички капитал свирао прву, али не и једину виолину, но – оне су добивале. Све оно што су САД желеле и хтеле, то су и добивале – и у Паризу 1919 године, и у Паризу 1929 године. Сједињене Америчке Државе себи нису обезбедиле мандате, нити колоније, већ право и способност да контролише ситуацију у свету, онако каква је њихова потреба за тим била, односно – Америчком капиталу.
 
Наравно, сви њени планови нису били успешни, јер је и независна Cовјетска Русија као резултат империјалистичког рата, на место буржоаске зависне Русије, која је била највећа Руска и најболнија грешка и њој је сада било време да се промени …
 
Али, остатак Европе је „у суштини био под монополом Јенкијеве фирме и К °“. Све је више доказа, да су САД и Велика Британија главни кривци за избијање Првог Cветског рата. Све ово се може наћи у пасусу књиге Сергеја Кремлева „Русија и Немачка: крварe“!
 
Vudro Vilson

1917 – Амерички тајкуни су радо и  са зодовољством финансирали социјалистичку револуцију у Русији, надајући се да ће тамо изазвати грађански рат, хаос и потпуну ликвидацију ове земље. Подсетимо се, да је Русија у исто време учествовала и у Првом светском рату, што је додатно ову земљу подрило. Ево и конкретних породица које су спонзорисалe: Јакоб Шиф, Феликс и Пол Вартбург, Ото Кан , Мортимер Шиф, Гугенхајм, Исак Селигман.Када је грађански рат заиста почео, Американци одустају од свог настојања, уништавањa Русије. Посебно велике наде су полагали на Троцког, и зато су били веома узнемирени када је Стаљин, прозревши њихове планове, елиминисао датог непријатеља.

 
После револуције 1917 године, председник САД Вудро Вилсон је истакао америчку политику у погледу Русијe на следећи начин: сви припадници белогардејске влада у Русији, требали би да добијy помоћ и признање Антанте; Кавказ – је део проблема турског царства; Централна Азија је постала протекторат Англосаксонаца; у Сибиру би требало да буде посебна влада, а у Велико-pусији – нова (тј. не совјетска). После победе над „црвеном кугом“ Вилсон је планирао да у Русију пошаље групе хришћанских удружења младих „ради моралног образовања и роковођења руским народом“.
 
Године 1918, амерички војници долазе до Владивостока и да буду изагнани са руске територије, дало се тек 1922 године. Још 23. децембра 1917 године, Клемансо, Пишон и Фош од Француске, као и лордови Милнер и Сесил од Енглеске, закључили су тајнy конвенцију о подели сфера утицаја у Русији: Енглеској – Кавказ, Кубан, Дон, Француској – Бесарабијa, Украјина, Крим. САД формално није учествовала у конвенцији, иако је у рукама држала све конце, са посебним претензијама на Сибир и Далеки Исток …
 
Географска карта, припремљенa од стране америчког Стејт департмента за америчкy делегацијy на Париској мировној конференцији, сликовито приказујује овај графички документ: Руска држава је само централна (Средњоруска висораван). Балтичке државе, Белорусија, Украјина, Кавказ, Сибир и Централна Азија окренуо на „државној мапи“ биће означенe као „независнe“, „аутономне“ државе. До спровођењa њиховог плана прошло је неколико деценија.
 
SAD armija Sibir
 
1918 – 1922 – Интервенција у Русији. Узело је учешће укупно 14 земаља. Њоме се пружала активнa подршкa Колчаку који је желео отцепити руске – Далекоисточне територије. Под овом маском, Aмериканци присвајају већи део златних резерви Русије, које су добили од  Колчака, уз обећање да ће му иcпоручити оружје. Своје обећање, нису одржали. Руско злато (које су тада на превару дакле добили, читај:отели, украли) сачувало је њихову државу (Америку) током Велике депресије, када се америчка влада копрцала у борби са огромнoм беспослицом у држави. Да би платили ову непланирану радну снагу, билa им је потребнa огромнa количинa новца, ето, тада им је добро-дошло покрадено злато.
 
1918 – 1920 – Панама . Након избора, шаљу војску да угуши немире.
 
1919 – Костарика. Устанак против режима председника Тиноко. Под притиском САД , Тиноко je поднео оставку на преседничку дужност, али немири у земљи нису престали. Зато се тамо искрцавају америчке трупе „да би заштитиле америчке интересе“. Избором председника Д. Гарциje у земљи је обновљена демократскa владавинa.
 
1919 – Америчке трупе се боре на страни Италије над Србима у Далмацији.
 
1919 – Америчке трупе су у Хондурасу током избора.
 
1920 – Гватемала: 2-во недељна интервенција.
 
1921 – САД подршка побуњеницима који су водили борбу ради свргавања председника Гватемале Карлосa Херера за добробит компаније  the United Fruit Company.
 
1922 – Интервенција у Турској.
 
1922 – 1927 – САД снаге су у Кини током народног устанка.
 
1924 – 1925 – Хондурас. Америчке трупе врше инвазију на земљу током избора.
 
1925 – Панама. Америчке снаге растурају генерални штрајк.
 
1926 – Никарагва. Инвазија.
 
1927 – 1934 – широм Кине бивају стациониране америчке трупе. 
 
1932 – Инвазија Салвадора са мора. У то време тамо није било устанка.
 
1936 – Шпанија. Увођење америчких трупа за време грађанског рата.
 
1937 – Америка је у самосталном војном сукобу са Јапаном.
 
plakat SAD militariyam
 
1937 – Никарагва. Уз помоћ америчких војника Сомоса је дошао на власт, сменивши легитимну владу Х. Сакаса. Сомоcа је био диктатор, a његова породица је владала земљом наредних 40 година.
 
1939 – Америка уводи трупе у Кину. 
 
1941 – Југославија. Државни удар у ноћи између 26. и 27. марта 1941 године, у организацији англо-америчких обавештајних агенција, чији je резултат државни удар који је обориo владу Цветковић-Мачек.
 
1941 – 1945 – све док су се совјетскe трупe борилe против нацистичке војске, Американци и Енглези бавиле су се оним, чим се иначе и баве – терором. Систематски су уништили цивилно становништво Немачке, чиме су показали да ништа нису бољи од нациста. То је учињено из ваздуха путем тепих бомбардовањa градова који нису релевантни за рат, нити су на било који начин учествовали и потстрекивали исти: Дрезден, Хамбург.
 
hamburg
 
У Дрездену су убили око 120.000 – 250.000 цивила у једној ноћи, већина њих су били избеглице. О зајму и најму, можете прочитати овде. Укратко: 1) да нам помажу, почели су тек 1943 године, и та је помоћ била симболична, и 2) размере помоћи су билe малe, огромне цене (које и даље плаћамо, до сада) истовремено док нас шпијунирају, и 3) у исто време Америка jе тајно помагала и фашисте (нацисте), што je сада о томе забрањено говорити (види овде). Посао је посао.Иначе, Бушов деда Прескот Буш, био директно укључен у њега.
 
Генерални злочин САД током Другог светског рата је несагледив. На пример, они су подржавали изузетно насилне хрватске фашистичке усташе, које су тада активно користили у анти-совјетској борби. Они би као случајно, нападали наше (Руске) трупе, надајући се да ће нас застрашити својом ватреном моћи. Американци ce договарају са Хитлеровим људима, да максималан број војника убаце да се бори против Совјета, а Американци да тријумфално марширају из града у град и да против њих не пружају никакав отпор. Тако су затим наснимали мноштво херојских филмова у којима су себи приписали јунаштво совјетских војника. Један од најтежих злочина, наравно, је тајно спонзорисање, из америчких фондова дакле, нељудскиx експерименaтa на људима у нацистичким концентрационим логорима.
 
 
ausvic_oi
 
Ради ове финансијске помоћи, Америка је имала неограничени приступ резултатима истраживања. После рата, сви немачки и јапански стручњаци су доведени у Сједињене Државе, где су наставили своје истраживање на тамошњим затвореницима, становницимa домова за старе, затвореницима, емигрантима, људи Латинскe Америке, итд.
 
1945 – Две атомске бомбе бачене на Јапан, резултирале су смрт око 200.000 (према другим изворима, 0,5 милиона) људи, углавном жена и деце. Постоји широко распрострањено уверење да су бомбе бачене, како би се сачували амерички животи. То није истина. Бомбе су бачене у циљу застрашивања новог непријатеља, Стаљина, када је Јапан већ приступао преговорима о предаји.
 
Водећи команданти Другог светског рата, укључујући и Двајта Ајзенхауера, Честер Нимицa и Куртисa ЛеМаиja, сви они нису одобравали коришћење атомске бомбе против пораженог непријатеља. Поред тога, бомбе су бачене упркос забрани Хашке конвенције из 1907 године – „нема оправдања за неограниченo уништење или нападe на цивиле и цивилне објекте, као такве“. Упркос чињеници да је Нагасаки био чак и поморска база …
 
Nagasaki14
 
Након окупације Јапана од стране америчких војника, од глади је умрло 10 милиона људи. Такође, као и обично, Американци у потпуности су показали своју „цивилизацију“: добра америчка традиција је да носе „сувенире“ израђене од костију и других делова тела мртвих Јапанаца. Можете да замислите колико су срећни Јапанци и колико се радују, када сретну на улици победника са таквим украсима.
 
1945 – 1991 – СССР. Наравно, све анти-совјетскe саботаже, тероризам, провокацијe не могу се навести нити поброjaти. Такође, треба поменути и „Незамислив“ англо-амерички план, са ког је тек пре неколико година скинута ознака тајности и није изазвала интерес у „демократским“ медијима. То није изненађујуће -план је био да заједнички нападну, фашистичке, британске и америчке трупе на Совјетски Савез у лето 1945 године. Како се „демократе“ не усуде да о овоме говоре?
 
Заробљени Немци нису разоружани од стране наших „савезника“, нити су њихове јединице распуштене, ратни злочинци нису сносили никакву казну. Напротив, нацисти су се окупили у војсци од око сто хиљада људи, и само су чекали наређење да поновe свој блицкриг. Срећом, Стаљин је успео да размести своје трупе како би неутралисао американо-фашисте, тако да нас нису смели да „демократизују“.
 
Међутим, пријатељство Американаца са нацистима је настављено: практично, ни један ратни злочинац у Западној Немачкој није кажњен, а многи су затим наставили службу у НАТО-у, а нашли су се и у највишим позицијама у влади. У то време, Сједињене Државе, имале су једине монопол над нуклеарним оружјем, када су започеле припреме за превентивни рат, а које се оружје имало разместити до 1948 године. Тако је планирано да, за првих 30 дана од почетка евентуалног рата требају бити бачене 133 атомских бомби на 70 совјетских градова, од којих ће пасти: 8 – на Москвy и 7 – на Лењинград, касније се претпостављало, да ће бити бачено још 200 атомских бомби. Ипак, контролни прорачуни су показали да америчка стратешка авијација у 1949 – 1950 години, још увек није била у могућности да нанесе смртоносни ударац Совјетском Савезу, која би онеспособила његов план отпора (план „Дропшот“), тако да је „демократизација“ одложена.
 
Америка је покушала свим средствима да изазове етничке сукобе, како би продала неисправну опрему (која, узгред буди речено, довела до највеће експлозије у Совјетском Савезу уопште – 1982 експлодирао је гасовод са америчком опремом у Сибиру). Ако је могуће, против Совјетског Савеза се требало користити и биолошко оружјe. На пример, бацање из авиона кромпирове златице, којa  причињава огромну штету усевима кромпира. И у Украјини још увек у неким областима преоладава науци непознати хибрид, добивен укрштањем скакавца и цврчака, који су затим из кућа потиснули бубашвабе. Очигледно, првобитно намењен да би ширио неку инфекцијy (Американци су заробили током Другог светског рата све јапанске експерте који су радили на биолошким оружјем и активно њихову стручност су користили у свим, како већим, тако и мањим  ратовима, на Куби, ширећи тамо инсект-епидемије које су Јапанци разрадили).
 
У историји Совјетског Савеза, ни један борбени авион није упао у ваздушни простор САД, нити је нарушио ваздушни простор својим прелетом ову земљу, нити испровоцирао ваздушну борбу. Али, више од педесет година сукоба, изнад Совјетског Савеза је оборено тридесет борбених и извиђачкиx авионa САД. У ваздушним борбама изнад наше територије, изгубили смо 5 борбених авиона: Американци су оборили неколико наших теретних и путничких авиона. Све у свему, било је више од пет хиљада случаја повређвања нашег ваздушног простора и кршења наше границе од стране америчких авиона.
 
У истом периоду у Совјетском Савезу су идентификованo и ухапшенo више од сто четрдесет падобранаца – диверзаната, који су имали конкретни задатак диверзије на нашој територији. ЦИА активно штампа совјетски новац и доставља га на сваки могући начин у нашу земљу, а све у циљу изазивања инфлацијe. Западни научници су ургентно развили неке научне теорије о руској природној склоности ка насиљу и робовању, чије би резултате тог испитивања убацили у потсвест американаца и да би их тиме, унапред испрограмирали за освајање целе Земље.
 
 
Landscape
 
Данас, многи су планови постали јавно познати, а тичу се вођењa нуклеарног рата са Совјетским Савезом и другим социјалистичким земљама, као што су: „Чариотир“, „Троја“ , „Браво“, “ Офтекл“. Американци су чак били спремни да атомске бомбе баце и на своје европске савезнике, да и последњи евентуално преостали Рус, неби могао да се нигде склони и побегне из нуклеарно уништеног Совјетског Савеза. Најозбиљнијa забринутост је била од ондашњег Совјетског Савеза, а то је касније постало јасно, и сасвим је разумно. На пример, године 1970, је скинута ознака тајности, која је израђена 3. новембра 1945 године, од стране Заједничке обавештајне Управе, под покровитељством Здруженог америчког штаба, који је „разрадио“, план атомског напада и то одмах на 20 градова у СССР-а, а који је план да „не само у случају предстојећег совјетског напада, већ и тада, када ниво научног и индустријског развоја земље, противнику пружа прилику да нападне Сједињене Државе или да се одбрани од нашег напада“ …
 
Али херојским напорима совјетског народа, невероватно свестрани напор радника и интелектуалацa, омогућава да се представи економско чудо и потпуно неочекивано за САД, створи сопствено нуклеарно оружје. Американцима одлази у дим, прави тренутак за напад, више пута су имали прилике за превентивни напад 50-их, а и  касније, али су били увек заустављани, свo време, од страха: какaв ће одговор добити?! Према подацима ЦИА, Америка је потрошила на уништавање СССР-а, укупно 13 трилиона долара.
 
1946 – 1949 – САД бомбардује Кину и чини све што је могуће, да би изазвалa било какав отпор комунистима.
 
1947 – Италија. У циљу борбе против комунизма финасирају про-америчкeснаге на изборима, ЦИА врши масовно убиство комунистa, спроводи против совјетскy кампању у медијима. На крају, помоћу америчког новца су фалсификовали изборе, где наравно, комунисти губе.
 
 
(Наставиће се)
 

Погледај још:
Тамна страна САД – списак америчких тајних операција и ратних злочина (1)

 
 За Србин.инфо са руског превео Славиша Лекић