Прочитај ми чланак

Познати ГМО лобиста народни посланик Захарије Трнавчевић крије приватни бизнис! (Видео)

0

ZAHARIJE TRNAVÈEVIÆ

(alo.rs, Србин.инфо)

Захарије Трнавчевић (87), најстарији народни посланик у Скупштини Србије, лидер странке Богата Србија и председник Националног аграрног савета Владе Србије, сакрио је у својој имовинској карти достављеној Агенцији за борбу против корупције да у свом власништву има приватну фирму „Знање на поклон“ д. о. о., чиме већ годину дана крши Закон о Агенцији за борбу против корупције, открива „Ало!“.

 

Захарије Трнавчевић је иначе у јавности познат као неко ко брани ГМО производњу и који предлаже да се Србија задужи великим кредитом код Светске банке да би развила аграр, по  правилима које би одредила Европска унија за српске пољопривреднике. Погледајте видео:

Политичка каријера народног посланика Захарија Трнавчевића:

1. Народни посланик ДОС
2. Подржао у кампањи Бориса Тадића
3. Саветник министра Саше Драгина (ДС)
4. Основао странку Богата Србија
5. Подржао у кампањи Чеду Јовановића
6. Постао народни посланик са листе ЛДП
7. Напустио Посланички клуб ЛДП
8. Прикључио се Посланичком клубу СПС
9. Подржао Владу СНС-СПС-УРС
10. Постао председник Савета
за аграр Владе Србије
11. Подржао реконструкцију Владе СНС-СПС

 

Трнавчевић (87) заборавио да Агенцији пријави власништво у фирми „Знање на поклон”
Поред тога што није пријавио „бизнис“, најстарији народни посланик није извршио законску обавезу у погледу преноса управљачких права на неповезано лице у предузећу у коме је стопроцентни власник. Обе ове обавезе Трнавчевић је био дужан да изврши у року од 30 дана по избору на функцију народног посаника, на коју је ступио 31. маја прошле године, када је конституисан актулени сазив Народне скупштине.

Знање на поклон, али за 3,4 милиона!

„Ало!“ је прошле године писао о бизнису Захарија Трнавчевића, који је успео да своје емисије „Знање на поклон“ у ДВД формату „ували“ Националној служби за запошљавање (НСЗ), и то за 3,4 милиона динара!
Реч је о Захаријевим “умотворинама”, које је требало да добије око 1.000 незапослених не би ли се преквалификовали, па уз његове савете зарадили на свињама, житу, пужевима или боровницама.
Како смо тада открили, уговор о набавци ДВД-јева НСЗ и Трнавчевић су потписали у октобру 2009. године, док је он био специјални саветник тадашњег министра пољопривреде Саше Драгина (ДС).

Он у први мах није био расположен да нам одговори на питање зашто као народни посланик крши Закон о Агенцији за борбу против корупције, чак нам је и прекуно телефонску везу, али смо га поново позвали.

– Шта ви хоћете од мене? Нико ми није сугерисао да то треба да пријавим. Ако сам било шта урадио противно закону, нека финансијска полиција покрене истрагу и онда ћу то исправити – рекао је Трнавчевић повишеним тоном, а потом поново залупио слушалицу.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Интересантно је да Трнавчевић као народни посланик уопште не зна да конфликт интереса и прикривање имовине не процесуира финансијска полиција, већ Агенција за борбу против корупције. Уколико се догоди да га та институција процесуира, прети му казна у распону од 50.000 до 150.000 динара.

– Овај случај је доказ колико дуго живимо у партократској држави, у којој се припадници политичке елите бахато понашају. Свако ко преузме јавну функцију његова имовина у потпуности мора да буде пријављена и видљива јавности.

Готово сви политичари најчешће пријаве имовину и приходе, али када се ради о бизнису и предузећима у којима имају уделе, ту тешко доживљавају законску обавезу и томе мора да се стане на пут – каже за „Ало!“ члан одбора Агенције за борбу против корупције професор Зоран Стојиљковић.

Он указује на то да треба посебно проверити да ли је Трнавчевић „уопште тражио и добио сагласност Агенције да се бави приватним бизнисом док обавља функцију народног посланика“?!

Иначе, према подацима АПР-а, фирму „Знање на поклон“, у којој је власник и директор, Трнавчевић је основао 2. 12. 2011. године, шест месеци пре него што је посао посланик.
Предузеће које носи назив његове ауторске емисије је регистровано за производњу кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма. Ова фирма, са шесторо запослених, у 2012. години остварила је приходе од 16,3 милиона динара и симболичну добит од 30.000 динара.

Жури из Скупштине „да снима емисије“!
У скупштинској расправи о реконструкцији Владе Захарије Трнавчевић се сукобио са председником парламента Небојшом Стефановићем. Протестујући због тога што је 66. на листи говорника, Трнавчевић је Стефановићу рекао:

„Ви као да не желите да ја говорим. Ја могу и да одем, јер имам и нека друга посла, снимам емисије и тако даље. Ово је несхватљиво“.

На то му је председник парламента одговорио: “Скандалозно ми је да кажете да имате важнија посла и да можете негде да идете. То је ваша обавеза према грађанима Србије. Изабрани сте за народног посланика“.

„Срам вас било“, добацио је Трнавчевић преседавајућем и тако зарадио опомену. Иначе, у својој имовинској карти Трнавчевић је навео да од прошле године, управо као народно посланик, месечно зарађује 118.000 динара!