Прочитај ми чланак

ГОДИШЊИЦА ЗВЕРСКОГ ЗЛОЧИНА: 22 године од убиства српских војника у Карловцу! (ВИДЕО)

0

Ubistvo-vojnika-na-Kosinskom-mostu
(Телеграф)

Од убиства 13 припадника резервног састава бивше ЈНА, на Коранском мосту у Карловцу навршава се 22 године. Према наводима из оптужнице хрватског правосуђа из 1992. године, жртве су 21. септембра 1991. године убијене из аутоматске пушке, а на мосту су рањена још двојица заробљених резервиста ЈНА у Хрватској.

Према подацима Докумантационо-информативног центра Веритас, припадници МУП-а и Збора народне гарде Хрватске су испред моста зауставили два војна камиона у којима су се из једне у другу касарну превозили припадници активног и резервног састава ЈНА. Они су, после преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени на слободу, одложили оружје.

Једна група заробљеника одвезена је у полицију, а друга, 17 војника српске националности, углавном резервисти из кордунашког места Крњак, спроводена је пешице преко моста. Кад су стали на Корански мост, униформисане особе са фантомкама на главама убиле су њих 13 хицима из аутоматског оружја, а на неке од њих пуцали су и док су лежали. Од четворице преживелих тројица, међу њима и један са тешким повредама, спасили су се скоком са моста.

Тадашње Окружно тужилатво у Карловцу, маја 1992, подигло је оптужницу против Михајла Храстова, припадника посебне јединице полиције Полицијске управе Карловачке, због кривичног дела против човечности и међународног права − убијања и рањавања непријатеља. Према наводима хрватског тужилаштва, он је, уместо да са својом групом чува и спроведе у полицију групу војника, у њих пуцао.

Карловачко тужилаштво сматра да се радило о ликвидацији ратних заробљеника, за шта је прописана казна од најмање десет година затвора. Храстов је у притвору био најпре шест месеци 1992. и поновно од маја 2009. до краја 2010. године. Он је након три ослобађајуће пресуде, одлуком Врховног суда, осуђен на седам година, а из затвора у Лепоглави је изашао крајем децембра 2010. године.

Уставни суд Хрватске је случај Корански мост вратио Врховном суду на поновно одлучивање и пред измењено судско веће. Почетком септембра 2012. Врховни суд је Храстова прогласио кривим због противправног убијања и рањавања непријатеља” и осудио га на четири године затвора, а он је сада на слободи. Према подацима Веритаса, пред Општинским судом у Карловцу, води се парнични поступак по тужби преживелих и породица ликвидираних, против државе Хрватске за накнаду штете.