Прочитај ми чланак

Ко производи нуклеарне реакторе у Чачку?!

0

nuklearni reaktor

(glaszapadnesrbije.rs)

У сали Скупштине града Чачка синоћ је одржан састанак представнике Регионалне привредне коморе Краљево и привредника града Чачка, коме су присуствовали и градоначелник и његова заменик.Разлог састанка био је лош привредни амбијент и неповољна економска ситуација у граду на Западној Морави.

У материјалу који је подељен присутнима стоји да је чачанска привреда у првих седам месеци текуће године остварила укупну спољнотрговинску размену у износу од 202.443.672 долара, од чега је извоз 78.667.377, а увоз 123.776.925 долара.

Покривеност увоза извозом је 63,6%, и повећана је у односу на исти период лане, када је износио 51,1%. Чачански привредници су у периоду од јануара до јула 2013. године извезли робе у бивше републике СФРЈ у вредности 19,1 , а увезли 6,9 милиона долара, што значи да је у односу на исти период прошле године извоз повећан за 6,7, а увоз за 6,2%.

Службеници пишу, стручњаци не читају материјал
Међутим, у истом материјалу као прва и најзначајнија извозна ставка града Чачка у првој половини 2013. године наведени су нуклеарни реактори котлови. Тим поводом позвали смо Горану Танасковић из РПК Краљево, организациона јединица Чачак, да нам објасни где се то и у којој количини производе поменути нуклеарни реактори. Али, као и ми и Танасковићева је била збуњена овим податком, и замолила нас је да јој дамо времена да провери о чему се ради.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Она је, како каже, контактирала Привредну комору Краљево, где се поменути материјал умножава, у којој су јој објаснили да је то општа ставка, уз коју иду и машине, механички уређаји и њихови делови, и да је „то само тако копирано“. Занимљиво је да нико од присутних у сали, привредника, економских стручњака, службеника Привредне коморе и челника града Чачка, није приметио ову ставку у материјалу нити реаговао, што доводи у питање валидност материјала који је подељен учесницима састанка.

Поред нуклеарних реактора котлова, машина и механичких уређаја, као најзначајнији чачански извозни артикли у материјалу су наведени и одећа, пластичне масе, хартија и картон, оружје и муниција, алуминијум и алати.

„Чачански привредници највише су увозили возила, гвожђе, челик, органски хемијски производи, и плетени или кукичани материјали“, навела је Танасковићева у изјави Гласу западне Србије. Најзначајнији извозници из Чачка били су Компанија „Слобода“, „ВиК Текстил Офис“ и „Унипромет“, а увозници „Ауто-Чачак“, „Атениц-комерц“ и Компанија „Слобода“, додала је она.

Број незапослених повећан за више од 10%
Танасковићева истиче да је у јулу текуће године у односу на децембар прошле у Чачку број незапослених повећан за 11%, односно за 1192 лица. „Извесна повољност огледа се у чињеници да су потребе за радном снагом у седмом месецу текуће године у Чачку повећане, па је само у јулу запослено 940 лица, од којих 169 са евиденције незапослених и 771 из радног односа“, објаснила је Танасковићева.

Међутим, мишљења је да се стање на тржишту рада и даље погоршава, јер висока и дуготрајна незапосленост, нарочито међу припадницима младе генерације, постаје највећи економски и друштвени проблем.

„Такође, забрињава чињеница да расте број лица на евиденцији незапослених који имају високу стручну спрему“, истакла је она. Према њеним речима, неопходно је донети Закон о раду који ће омогућити јефтиније и флексибилније упошљавање, што је и став Коморе. Такође, неопходно је извршити реформе у области пословања инспекцијских органа и безбедности на раду, закључила је Танасковићева.

(Глас Западне Србије)