Прочитај ми чланак

Тито ’48. тражио азил у Швајцарској

0

tito1(Б92)

У књизи „МИ6 Историја тајне обавештајне службе 1909-1949.“, која је представљена у Београду, наводи се да је Јосип Броз Тито 1948. тражио азил од Швајцарске.

Било је то, како тврди аутор Кит Џефри, у време сукоба са Стаљином када се совјетска инвазија на Југославију сматрала врло могућим сценаријом.

Књига је прва службена историја британске обавештајне службе, која садржи готово 800 страница написаних на темељу интервјуа и докумената МИ6-а, а која завршава на почетку Хладног рата, преноси Јутарњи лист.

Аутор књиге, Кит Џефри сретао се, како је рекао, са значајним ограничењима док је писао књигу, од чињенице да су многи кључни обавештајни документи уништени, до неизбежних политичких двоумљења око тога да ли би у књигу требало уврстити неке детаље, на пример треба ли открити имена давно пензионисаних агената који у време док су били активни нису били откривени. Њиховх идентитет је заштићен.

Међу тајним агентима који су радили за МИ6 има и неколико Југословена а две стране говоре о Дражи Михајловићу и Јосипу Брозу Титу и њиховом односу са Немцима и савезницима.

Књига „МИ6 Историја тајне обавештајне службе 1909-1949.“ у Великој Британији је објављена још 2010. и изазвала је велики интерес. Детаљ о Титу откривен је кад је књига недавно преведена за српско издање па су је београдски историчари и рецензенти детаљно прочитали.