Прочитај ми чланак

Сваки Србин који би изашао на изборе признао би независност Косова

0

radenko-nedeljkovic-zastavica (1)

(Вечерње новости)
Чак ни српске политичке снаге на Косову и Метохији које прихватају Бриселски споразум неће учествовати на локалним изборима у покрајини под условима које сада намећу Албанци. За Србе на КиМ потпуно је неприхваљиво да на гласачким листићима буде знак Републике Косово, као и услов да наши протерани сународници морају да имају косовску личну карту како би се пријавили у бирачки списак.

Ипак, међу српским странкама на КиМ процењује се да Приштина, у ствари, сада припрема замку. Верује се, наиме, да ће Албанци, непосредно пред закључивање изборних листа 4. септембра, одустати од правила која сада заговарају, а тада ће остати врло мало времена да се српске странке консолидују и масовно обезбеде учешће на изборима. Процена је да би мали одзив Срба одговарао водећим албанским странкама јужно од Ибра.

Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа, оцењује, за „Новости“, да је „више него јасно да Приштина користи сваки тренутак да промовише независну државу, а докази за то су и гласачки листићи штампани за новембарске изборе на КиМ“.

– На меморандуму стоји „Република Косово“ и сваки Србин који би изашао на изборе и гласао на том листићу признао би независност Косова. Сада се потврђују сумње да Бриселски споразум није статусно неутралан, да је штетан и самим тим неприхватљив за српски народ. Срби не могу да прихвате имплементацију таквог споразума.

Бивши државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић каже, за „Новости“, да Албанци желе намерно да обесхрабре Србе:

– Приштина свесно поставља неприхватљиве услове јер би масован излазак Срба на биралишта могао да поремети њихове политичке односе, нарочито јужно од Ибра. То је перфидна игра коју морамо да схватимо. Јер, албански лидери ће, вероватно, под притиском међународне заједнице, крајем августа морати да пристану на компромис. Срби ће се, међутим, тада наћи у временском теснацу. Тешко ће моћи да се мобилишу и припреме за изборе, чак и ако се пријава изборних листа одложи за недељу дана.

Одборник ДСС из Косовске Митровице Марко Јакшић сматра да ће Срби масовно бојкотовати локалне изборе чак и кад би био на листићима и грб Србије:

– То су избори по законима самопроглашене државе. Уколико бисмо изашли на биралишта, признали бисмо и њен легитимитет. Сигуран сам да је ово трик и да ће Албанци уклонити свој грб са листића, само да би Срби учествовали на изборима њихове лажне државе.