Прочитај ми чланак

Обама креће у рат: Амерички ратни бродови плове ка Сирији !

0

americki ratni brod

(Б92, Адванце. хр)


Из Пентагона истичу како управо обављају „иницијалне припреме“ за почетак напада крстарећим ракетама на положаје сиријске војске. Начелник главног стожера америчке војске, Генерал Мартин данас ће представити све опције напада за време састанка у Белој Кући, преносе амерички медији.

Амерички министар обране, Чак Хејгел, истакнуо је како је америчка морнарица пришла ближе Сирији како би све било спремну уколико Обама одлучи кренути с војним нападом. „Министарство обране има одговорност доставити председнику опције деловања, то укључује позиционирање наших снага и опреме, како бисмо могли извести разне опције – које год опције председник одлучи предузети“, рекао је Хејгел те додатно нагласио: „Одлука се мора дониети брзо јер би се ускоро могао десити нови хемијски напад“.

Вашингтон, Дамаск — Војни саветници председника САД разматрају опцију за напад на Сирију по узору на НАТО бомбардовање СРЈ из 1999. како би заобишли УН, пише “Њујорк
Како наводи лист, амерички председник Барак Обама и даље одмерава како да реагује поводом наводних напада хемијским оружјем у Сирији, док његови сарадници истражују да ли би „Операција Племенити наковањ“, завршна фаза рата на Косову и Метохији, могла да послужи као преседан за акцију у Сирији.

Иако из САД још нису стигле толико јасне претње као из Европе, Обама је у среду наговестио да би могло да дође до покушаја да се заобиђу тела Уједињених нација.

Главни разлог за то је што би Русија сигурно ставила вето на било какву одлуку о примени силе над режимом председника Сирије Башара ал Асада.

zzz

„Ако САД нападну другу земљу без подршке УН и без јасних доказа о нападима хемијским оружјем, поставља се питање да ли би то било у складу са међународним правом и да ли бисмо имали подршку савезника за тако нешто“, рекао је Обама за ЦНН.

Он је наводе о нападу хемијским оружјем, за који још нема доказа, јер инспектори још нису на терену, назвао великим догађајем који заслужује „смртну забринутост“ и навео да САД имају „мало времена да реагују“.

Иако се он слаже да је неопходно да експерти УН установе да је било напада хемијским оружјем, у Белој кући се већ разговарало о преседанима и Косову, пише „Њујорк тајмс“. То би могло да буде увод у ваздушни удар сличан оном који је у Србији познат под нетачним називом „Милосрдни анђео“.

obama

„Косово је очигледан преседан за Обаму, јер су и у Сирији убијани цивили, а Русија има дугогодишње везе са режимом који је оптужен за злочине. Председник Бил Клинтон је 1999. године искористио подршку НАТО и тврдње да штити ненаоружану, рањиву популацију како би оправдао 78 дана бомбардовања СРЈ“, пише лист.

Виши званичник је за лист потврдио да је „косовски преседан“ тема на састанцима о Сирији, али је истакао и да се разматра да ли би удар из ваздуха имао нежељене последице, као што су дестабилизација Либана или одлив већег броја избеглица у Јордан, Турску и Египат.

„Прејако би било рећи да радимо на легалном оквиру за акцију, с обзиром на то да председник није донео одлуку. Ипак, Косово је, наравно, преседан за нешто што је јако слично“, рекао је неименовани званичник.

За разлику од и даље опрезног Обаме, шеф британске дипломатије Вилијем Хејг је рекао да Британија верује да је напад извршен и да иза њега стоји Асадов режим, док је став Русије да је у питању највероватније монтиран догађај.

У међувремену један званичник одбране САД саопштио је да ће америчка ратна морнарица појачати присуство у Средоземном мору још једним, четвртим ратним бродом, наоружаним крстарећим ракетама, због све веће кризе у Сирији.

Неименовани званичник је рекао да је брод Махан требало да се врати у базу у Норфолку, у савезној држави Вирџинији, али да је заповедник Шесте флоте одлучио да га задржи у региону, јавио је Ројтерс.