Прочитај ми чланак

Црна Гора: Милогорци основали и Црногорску католичку цркву

0

katolicki krstp(in4s.net)

У Црној Гори, захваљујући „рупама“ у прописима, нове верске заједнице. МУП већ регистровао и црногорску католичку и протестантску цркву.

Како је почело, Црна Гора би ускоро могла да постане рекордер по броју националних, „црногорских цркава“, канонски непризнатих, јер после регистрације „Црногорске православне цркве“ средином деведесетих у полицијској станици на Цетињу, ове године оне су почеле да ничу као печурке после кише!

Тек што је недавно Министарство унутрашњих послова донело решење о регистрацији „Црногорске католичке цркве“, на основну захтева извесног Ивана Занковића, то исто је учинила и по другој његовој поднетој пријави када је реч о „Црногорској протестантској цркви“.

На „лагеру“ су још и „Црногорска адвентистичка црква“ и „Црногорска демохришћанска црква“.

За све је „крива“ правна празнина, односно Закон о правном положају верских заједница из 1977. године, који вешто користи Зановић. Управо је ових дана почео рад на нацрту Закона о правном положају верских заједница у Црној Гори.

У Митрополији црногорско-приморској су категорични да он треба да се нормира у складу са начелима секуларне државе и примене „система кооперативне одвојености цркава и верских заједница од државе, при чему се јасно нормирају њихове међусобне надлежности, али и прописује њихова међусобна сарадња, од општег интереса.“

У МУП-у саопштавају да они само „констатују чињеницу пријаве оснивања одређене верске заједнице“, подсећајући да немају законско овлашћење да разматрају да ли верска заједница испуњава критеријум или не.

– МУП не води регистар верских заједница, већ евиденцију пријављених верских заједница и, на основу те евиденције, издаје уверење-потврду о пријављивању. Сходно Закону о правном положају верских заједница, оснивачи верске заједнице су грађани – саопштавају из ове институције.

Професор др Будимир Алексић коментарише како је очигледно да режим у Подгорици прави „црногоризацију“ од свега и свачега.

– Имамо црногорску кртолу, купус, лук, рибу, чак и црногорског ловачког кера, црногорски ваздух, воду, а ево и некакве квазицрногорске верске организације. МУП се веже за анохрони закон из 1977. године, па је на исти начин регистровао ове и Мирашеве организације – каже, за „Новости“, др Алексић.

– Оно што се нама православцима десило пре 16 година, данас се дешава католицима и осталима. Уместо да су се успротивили том чину, неки од њихових жупника и бискупа уважавали су Мираша, давали му легитимитет. Ватикан треба да штити канонски поредак своје Католичке цркве, а не да у Црној Гори кокетира са некаквом Мирашевом дружбом.

Из Которске бискупије није било званичних реаговања. Само је дон Павао Медич изјавио новинарима да верује да се неко шали, „јер би било скандалозно да је МУП регистровао тако нешто и дозволио злоупотребу имена Католичке цркве“.

Тек основана „Црногорска католичка црква“ засада нема свештеника и бискупа. Тако је било у почетку и са „ЦПЦ“. Слично је и са протестантима, адвентистима, демохришћанима…