Прочитај ми чланак

Амнести интернешенел: УНМИК није истражио судбину несталих Срба на Косову

0

Amnesty(Танјуг)

Организација за заштиту људских права „Амнести интернешенел” је указала на неуспех мисије Уједињених нација на Косову (УНМИК) у истрагама у вези судбине цивила, углавном Срба, који су нестали током рата на Косову 1998. и 1999. године.

Експерт „Амнестија” по питању Косова, Шан Џонес, изјавила је да „то што УНМИК није спровео истраге у вези многобројних и систематских напада на цивиле, као и могућих злочина против човечности, допринело је томе да на Косову превлада клима некажњавања злочина”, пренела је агенција АФП.

У најновијем извештају „Амнести интернешенела”, који ће бити представљен уочи дебате о Косову у Савету безбедности УН-а у четвртак, 29. августа, та организација са седиштем у Лондону истиче да су рођаци несталих, углавном етничких Срба, поднели око 150 жалби у којима тврде да УНМИК није „истражио отмицу и касније убиство њихових рођака”.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

У многим случајевима УНМИК није „изнео никакве доказе да је истрага уопште спроведена”. „Нема застаревања у случајевима злочина против човечности и УН-у не би требало да буде дозвољено да избегава своје обавезе”, наводи „Амнести”.

Већина случајева, наведених у извештају, се односи на отмице косовских Срба од стране албанских сепаратиста из Ослободилачке војске Косова, али је „Амнести” такође указао да нису истражене ни наводне отмице Албанаца од стране Срба.

„Прошле су године, а судбина већине несталих са обе стране и даље није разјашњена, а њихове породице чекају на извршење правде”, истакла је Џонс.

„Амнести” је позвао УНМИК, као и Еулекс да разреше „наслеђа косовског конфликта”, укључујући „судбину несталих из свих заједница на Косову, привођење правди одговорних за ратне злочине и злочине против човечности и обезбеђење репарације. Тек кад се то оствари, ожиљци прошлих ратова могу да почну да зацељују”.