• Почетна
  • СВЕТ
  • Израел ангажује студенте као тајне агенте на Фејсбуку и Твитеру!
Прочитај ми чланак

Израел ангажује студенте као тајне агенте на Фејсбуку и Твитеру!

0

 

фото: Стефан Пилицк

фото: Стефан Пилицк

(РТ)

Израел је спреман да регрутује студенте да тајно раде у тајним јединицама на факултетима. Студенти ће слати поруке на Фејсбук, Твитер и Јутјуб за рачун израелске владе, а да се не идентификују као владини агенти.

Студенти који учествују у пројекту биће продужена рука јавне дипломатије премијера Бењамина Нетанјахуа. Вође тајних јединица ће добити пуне стипендије за своју онлајн дипломатију (hasbara).

Кабинет премијера би инвестирао до три милиона шекела (840 000 долара) за регрутовање организовање и финансирање активности стотина студената, извештава Хаарец.

Извор из канцеларије премијера рекао је новинарима да су основне теме с којима ће се универзитетске јединице носити везане за дипломатска, безбедносна, питања везана за борбу против бојкота Израела, антисемитизам и делегитимизацију Израела. Студенти ће бити усмерени ка демократским вредностима Израела, на верске слободе, плурализам и “друга  питања која која изражавају политику владине дипломатије”.

Члан израелског Кнесета, Дов Лиман и директор премијеровог кабинета за интерактивне медије, Дени Симан, открили су нову иницијативу на састанку Комитета за односе са дијаспором Кнесета, прошлог месеца.

Кабинет премијера планира да из израелске студентске заједнице седам универзитета регрутује до 550 студената са знањем страних језика. Студентска унија ће објавити програм десетинама хиљада студената и обезбедиће рачунаре и радна места у штабовима на свим универзитетима.

“Друштвени медији не чекају”, рекао је један неименовани званичник укључен у ова настојања за Јерусалем пост.

“Ми ћемо добити ваљане информације и осигурати да оне заживе”, рекао је званичник. “Нећемо оставити негативне приче тамо на мрежи без одговора и ширићемо позитивне поруке. Оно што радимо је револуционарно: јавну дипломатију стављамо у руке јавности”.

Тајне јединице ће бити формиране на сваком универзитету и устројене на полувојни начин. Док ће групе добијати директиве од особља премијеровог кабинета, влада каже да ће оне званично бити политички независне.

“Идеја захтева да улога државе не буде наглашена и зато је неопходно инсистирати на главном ангажману самих студената, без неке политичке везе или припадности”, рекао је Симан.

Вође тајних јединица ће добити пуне стипендије из канцеларије премијера, што ће бити финансирано са укупно 2,78 милиона шекела (780 000 долара), за школарине програма у наступајућој академској години, извештава Хаарец.

“Национална јавна дипломатија из премијеровог кабинета ставља акценат на активности на друштвеним мрежама”, саопштено је из кабинета. “Као део тога, установљена је нова произраелска инфраструктура, студената на универзитетима, која ће помоћи унапређењу иширењу садржаја на друштвеним мрежама, посебно за међународну публику.”

фото: Фред Танеј

фото: Фред Танеј

Према подацима достављеним израелским медијима, владин официр за везу за јавно заступање Израела ће надгледати ширење “брзог одговора” израелских званичника, како реагују на вести о догађајима, вршиће и координацију с другим владиним телима која раде на односима с јавношћу, укључујући Израелске одбрамбене снаге (ИОС).

ИОС су недавно заузеле чвршће, повремено контроверзно присуство на друштвеним мрежама – са променљивим резултатима. Нови програм ће добро послужити да се траже и уочавају недостаци комуникације Израела преко мреже.

Прошле године, за време осмодневне операције”Стуб “, упада у појас газе под контролом Хамаса, као одговора на ракетне нападе, Палестинци су у очима јавности добили рат речима на друштвеним медијима.

 Хаарец извештава да је на крају војне операције хаштаг #GazaUnderAttack са  170 000 помињања лако потиснуо израелски  #IsraelUnderFire са слабих 25 000 помињања.

“Перцепција која преовлађује јавним дискурсом је да су Израелске одбрамбене снаге извршиле неоправдани напад”, написао је Симон Томер, истрживач који је пратио активности на друштвеним мрежама током сукоба.

 

  За Србин.инфо превео: Александар Јовановић – Микрорем, mikrorem.com