Прочитај ми чланак

СВЕТСКА НАУКА У ЧУДУ: Српски монаси били врхунски хирурзи

0

У Завичајном музеју у Прибоју чувају се светски вредни средњовековни медицински инструменти. Виљушка за ампутацију из 17. века најстарији овакав инструмент пронађен у свету.

Дa су у Хиландару, Студеници, Дечанима, Милешеви и неким другим српским манастирима радиле средњовековне болнице, потврђују многобројна писана сведочанства, фреске и предања, али материјалних доказа нема!

Зато постоје докази да је манастир Светог Георгија у Дабру, познатији као Ораховица у Мажићима код Прибоја, био у 16. и 17. веку болница у којој су и за савремена схватања рађене врло сложене операције. Завичајни музеј у Прибоју чува хируршке инструменте пронађене пре десетак година приликом археолошких ископавања.

СВЕЋЊАЦИ

Приликом археолошких ископавања, у манастирској болници пронађена су и два свећњака од студеничког мермера из 13. века, високи 1,29 и 1,27 метара, са великим посудама за свеће.

Дерикоњић каже да су вероватно служили за осветљавање током операција, али наглашава да има стручњака који верују да су коришћени за – хелиотерапију!

– Малобројни су они који знају за откриће грађевине, за коју су археолошка истраживања потврдила да је била болница, и хируршких инструмената, међу којима су, рецимо, сврдло за извлачење пројектила и виљушка за ампутацију, открића светских размера – каже за „Новости“ Саво Дерикоњић, директор Завичајног музеја.

– Штавише, помагало са сврдлом с почетка 16. века је чак неколико милиметара дуже од јединог у свету сачуваног аналогног примерка, који се чува у Германском националном институту у Нирнбергу, док је виљушка за ампутацију из 17. века најстарији овакав медицински инструмент до сада у свету пронађен. Врло слична виљушка, која се средином 18. века користила при операцији дојке, налази се у лајденском Музеју Берхав посвећеном историји медицине.

Осим ових инструмената, двоструко сечиво са спиралним навојем, наочаре, као и хируршки шестар и нож, важни су археолошки налази који, такође, потврђују да је током средњег века у Мажићима била манастирска болница. Чињенице да на хируршком ножу постоји текст на арапском језику, а да инструмент са сврдлом потиче из немачких радионица, по речима нашег саговорника, необорив су доказ да су српске средњовековне манастирске болнице сарађивале са „медицинарима“ са Оријента и из Западне Европе.


– Током археолошких истраживања од 1999. до 2001. године пронађена је некропола са 180 скелета, од којих су на два видљиви трагови трепанације то јест отварања лобање. Касније остеолошко-антрополошке анализе откриле су на глави једног женског скелета, не само да је лобања отварана, него и трагови прерастања, што недвосмислено потврђује да је пацијенткиња преживела – открива Дерикоњић и наглашава да радови у манастиру Ораховица у Мажићима нису окончани и да би све тајне средњовековне манастирске болнице, тек требало да се открију.

И када су 1999. године отпочела истраживања, каже наш саговорник, стручњаци нису очекивали да ће доћи до оваквог открића. Тада је постало јасније зашто је овај манастир на левој обали Лима сматрао важним и почетком 14. века обновио краљ Милутин, највећи градитељ и дародавац међу српским владарима.

(Вечерње новости)