Прочитај ми чланак

Шта је комадант КФОР-а, Фолкер Халбауер, у „поверењу“ рекао Мирославу Лазанском

0

lazanski(Политика)

Генерал-мајор Фолкер Халбауер спава у обичној соби за војнике у насељу Филм сити на брду Драгодан изнад Приштине, вози се обичним џипом, увек је у униформи и у чизмама, једе у војничкој мензи заједно са свим осталим војницима и официрима Кфора, једноставно узме тацну и стане у ред за храну. Генерал је од јануара 2003. године до септембра 2004. био начелник Штаба 10. оклопне дивизије Бундесвера, а та је дивизија у Другом светском рату била најбоља Ромелова панцер дивизија у Африци. Изгледа да и данашња немачка војна елита, као по правилу, служи у 10. оклопној дивизији. Генерал Халбауер ме је примио у соби за брифинг команде Кфора у Филм ситију.

Господине генерале, недавно сте рекли да неће бити војног решења за север Косова. Можете ли то појаснити, с обзиром на то да неке барикаде можете да уклоните само силом?

Ми знамо, а и ви знате да је мисија Кфора заснована на темељу Резолуције УН 1244 и Кумановског споразума, да је задатак Кфора да се брине о укупној безбедности на Косову и да успостави потпуну слободу кретања на целој територији Косова. Наши задаци, наша мисија се кроз све ове године није променила, у међувремену се број наших војника смањивао тако да од првобитних 50.000 војника Кфор сада има 5.000 припадника. То значи да смо успели да побољшамо безбедност на Косову, смањење броја наших војника то очито говори. Мисија је успела.

Значи ли то да потпуно искључујете свако војно решење за север Косова?

Политичко решење је једино могуће решење, политички дијалог између Приштине и Београда показује да је могуће политичко решење, досадашњи ток дијалога показује да је могућ успех у томе. Знате, да ми је неко у фебруару 2013. године рекао да су у Бриселу могући договори између Приштине и Београда, такви какви су постигнути, ја му не бих веровао. У дијалогу се отишло много напред и то је добро, то даје наду за коначан успех мировног процеса на Косову. Да додам и то да мисија Кфора, војна мисија, даје темељ политичком процесу. Наравно, и наша мисија током свих ових година имала је падове и успоне.

Недавно сте изјавили и како сањате да мирно уклоните српску барикаду на мосту на Ибру, у Митровици?

Ми смо непристрасни, нисмо ни на страни Београда ни на страни Приштине. Ми само желимо и настојимо да обезбедимо мировни процес. Мој претходник на месту команданта Кфора имао је тешких тренутака, он је ишао на насилно уклањање српских барикада. Ја мислим да је та барикада на мосту на Ибру, заправо, политички симбол, она представља страх и жеље тог народа тамо. Ја то разумем и зато и нећу наредити насилно уклањање те барикаде. Јер, политички процес траје, процес иде напред и нема никаквог разлога да се та барикада насилно уклања.

Добро, то је лепо чути, али колико дуго Кфор може да чека, да толерише ту барикаду?

Колико год буде потребно. Недавно је и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао да смо ми овде у мировној мисији, у мисији мира. Дакле, структура наше мисије ће остати иста, непромењена, важно је да пратимо политичку ситуацију и да пратимо ствари на терену. И, наравно, треба да сачекамо да видимо изборе на јесен на Косову.

Мислите ли да ће Срби изаћи на те изборе?

То је питање на које ја не могу дати одговор јер то је питање за сваког грађанина Косова. Имам поверење у господина Дачића и господина Тачија да ће људима овде дати наду у будућност. Знате, поред нашег главног задатка овде, а то је одржавање мира, ми подржавамо мировни политички процес, али не учествујемо у њему.

Кфор је и даље статусно неутралан?

Да, око тога се ништа није променило. Даћу вам два примера за то. Када је 10. октобра 2012. године завршен период међународног надгледања независности Косова, многи су ме питали шта се сада мења. Рекао сам им: ништа. Други пример, после првог сусрета између Дачића и Тачија опет су ме питали шта се сада мења. Рекао сам им: ништа. Кфор остаје доследан својим задацима, доследан свом мандату. Ја желим да сви грађани Косова живе мирно и заједно.

Верујете ли ви у то да сви грађани Косова могу да живе мирно и заједно, Срби и Албанци?

Не само Срби и Албанци, већ сви. Био је конфликт, био је рат, многи то не могу да забораве, али треба гледати заједно у будућност. Желим да верујем да већина људи овде жели да мирно и мирољубиво живи заједно. Наравно да мирољубив суживот треба да грађани желе сами, нико вас на то не може присиљавати, верујем да и политичари то желе.

Имате ли утисак да Срби у енклавама јужно од Ибра више верују и мисију Кфора од Срба са севера?

Када причам с њима има разлика у перцепцијама Кфора. И међу људима на југу Косова има разлика, иначе имамо дневне контакте са свим срединама, са свим људима. Имамо велико поверење у људе с којима сарађујемо. Апеловао бих на грађане на северу Косова да нас подрже, и Кфор и Еулекс, да имају поверење и у Косовску полицију. Знате, Кфор је одговоран за безбедност, полиција за ред и закон. Ми као Кфор не можемо да преузмемо послове полиције. Народ мора да верује полицији.

Како да верује, погром Срба из 2004. године? Да ли је, по вама, повраћено поверење Срба у Кфор, односно у Бундесвер на Косову?

Као што сам рекао Кфор је имао и узбрдице и низбрдице, Кфор је разговарао и разговара с грађанима са севера Косова. Недавно сам службено обишао северну Митровицу и све општине на северу Косова, разговори су били добри, имам добре утиске, позитивне сигнале и са севера Косова. А што се тиче немачког контингента из 2004. године на шта алудирате, ја сам овде НАТО командант, не немачки командант. Ја јесам немачки официр, али сам овде НАТО командант.

Зар то није мисија УН?

Јесте, али се одржава преко НАТО-а. Уједињене нације су само донеле резолуцију за улазак НАТО-а на Косово. Ја овде командујем војницима из 31 државе и то је могуће само ако је циљ јединствен.

Војни уговор између Косова и Албаније? Може ли сада војска Албаније да уђе на Косово? Да дође и на север Косова?

Када је војска у питању ја одлучујем ко може да уђе на Косово. Тај споразум између Косова и Албаније је СОФА споразум, више у домену размене информација, и по мом мишљењу то нема утицаја на било шта. Хоћу да нагласим да је на Косову и даље на снази и Резолуција УН 1244 и Кумановски споразум. На пример, када би Жандармерија Србије хтела нешто да ради на Косову само ја јој то могу дозволити.

Генерале, па то значи да Косово онда није суверена држава?

То нисам хтео да кажем, то нисам ја рекао, то сте ви рекли, ја то никада не бих рекао, позивам се на Резолуцију УН 1244 и на Кумановски споразум.

Косовске безбедносне снаге, је ли то по вама косовска армија?

Од мене нећете чути ту реч.

Али, Кфор је обучавао те безбедносне снаге?

Имао сам задатак да подржим Косовске безбедносне снаге до момента када је НАТО савет закључио да су те снаге постигле оперативну способност. Њихов је задатак помоћ народу у случају природних катастрофа, цивилна заштита и слично.

Генерале, на паради у Приштини ове године прошла су и лака оклопна возила с тешким митраљезима „бровинг”. Мислим да су то била возила турске производње.

Јесте да је била парада Косовских безбедносних снага, али та парада нема везе с мандатом тих снага, ни с Кфором ни са КБС-ом.

То значи да се парада отела контроли Кфора?

То је била одлука косовских институција, ми на то немамо утицаја.

Шта ако на следећој паради у Приштини промарширају и тенкови, мислим косовски? Ако Приштина одлучи да купи тенкове?

То су спекулације.

Да ли се војници Кфора боравком на Косову претварају, заправо, у полицајце? Губе ли војна знања овде?

Немам такав утисак.

Па где овде вежбате?

Не губимо војне способности, иако, наравно, овде немамо војне операције као у Авганистану. Сви војници који овде долазе из разних држава претходно се најмање шест месеци припремају за ову мисију. Нико овде не долази неспреман. Ситуација се током 14 година доста променила и убеђен сам да су наши војници спремни.

Које војника Кфора највише цените?

Поносан сам на све војнике Кфора, сваки дан овде мени је поклон, волим контакте с људима и на северу и на југу Косова. Знам да нећу постати стручњак ни за Косово ни за Балкан, али сам створио много емотивних веза с људима овде.

Контакти с војском Србије и с начелником Генералштаба Војске Србије, генералом Диковићем?

Имам сталне контакте с генералом Диковићем, обојица смо мишљења да су Војска Србије и Кфор пронашли модел добре сарадње. Имамо заједничке патроле дуж административне линије, радимо то без икаквих посебних припрема. Био сам прошле године у једној таквој патроли, разговарао сам с потпоручником Војске Србије. Одличан официр, сјајно је водио патролу, па сам одлучио да му на лицу места дам моју генералску командну значку.

Генерале, када ћете нам дати да вратимо радар на Копаоник?

Нисам надлежан за то.