Прочитај ми чланак

Поред Бора археолошко налазиште из праисторије

0

arheologija-beta-sladjana-majdak

(Танјуг)

У Бањском пољу у Брестовачкој Бањи надомак Бора, пронађени су трагови антике, старијег гвозденог и бакарног доба на налазишту Ружана.

„Ове године смо имали среће да у Бањском пољу, на локалитету Ружана, први пут откријемо археометалуршки комплекс. Први пут смо у источној Србији наишли на трагове баш металуршког процеса производње бронзе“, рекао је Танјугу, др Александар Капуран, научни сарадник Археолошког института у Београду.

Пронађени су предмети из првог и другог миленијума пре нове ере и остаци металичне шљаке који сведоче о древном становништву које се претежно бавило металургијом.

Предмети из првог и другог миленијума пре нове ере, као и четвртог века нове ере, пронађени на локалитету надомак Бора.

Откривено је вишеслојно археолошко налазиште Ружана, које сведочи о три епохе, бакарном, старом гвозденом и античком добу.

Истраживања је покренуо Музеј рударства и металургије у Бору, а пронађени су многи предмети на основу којих се открива рударски аспект живота тадашњег становништва.

“Источна Србија је веома значајна за период праисторије, јер је овде почело прво рударство и металургија бакра у Европи. То се наставило и кроз период бронзаног доба. Због тога смо на овом подручју пронашли пуно насеља из бронзаног доба, која су искључиво имала функцију рударства и металургије, прераде бакра и бронзе“, каже Капуран.

Он је рекао да су археолози пронашли неколико бронзаних новчића и карактеристичну керамику из античке епохе.

„Имамо и налазе из старијег гвозденог доба, први миленијум пре нове ере, и материјал из бронзаног доба. Посебно нам је интересантно бронзано доба, јер смо пронашли материјал из другог миленијума пре нове ере. Детектовали смо неки објекат, не знамо да ли се ради о јами или неком укопу, који је веома богат археолошким материјалом. Пронашли смо делове керамичких посуда, камене алатке, али оно што је најзначајније је много металичне шљаке”, рекао је Игор Јовановић, кустос и археолог Музеја рударства и металургије у Бору.

Истраживање се одвија у две фазе, током јула и у другој половини августа, а пронађене предмете осим археолога борског музеја, изучавају и стручњаци Археолошких института у Београду и Лондону, и Техничког факултета у Бору.

У непосредној близини постоји још неколико локалитета из бронзаног доба. Откривени су некропола Трњане код Брестовачке Бање где су сахрањивани рудари тог времена, као и налазишта Хајдучка чесма и Борско језеро.