Прочитај ми чланак

Командант Жандармерије: Смета им што сам Србин, доћи ће време када …

0

Bratislav-Dikic-komandant-Zandarmerije-2

(Телеграф.рс, Б92)
За своју смену сазнајем од Вас јер ме директор полиције није обавестио а није ми се ни јавио на телефонске позиве упућене данас. Да ли је то професионалан однос у полицији? Нејасни су и без основа наводи директора полиције на данашњој конференцији да је „хаос“ у Жандармерији – наведено у саопштењу команданта Жандармерије које је достављено нашој редакцији.

Братислав Дикић, командант Жандармерије у изјави за Б92 одбацује наводе које је директор полиције Милорад Вељовић данас навео као разлоге за његову смену

„Грађани Србије, браћо и сестре, очигледно је да некоме смета мој старосрпски начин опхођења и моје изјашњавање као Србина у својој и нашој земљи Србији. Доћи ће време када ће се и то променити“, каже Дикић за Б92.

Командант Жандармерије Братислав Дикић огласио се саопштењем у коме је одбацио одговорност за двоструко убиство које се догодило код села Рековац, оптуживши директора полиције Милорада Вељовића за непрофесионализам.

– За своју смену сазнајем од Вас јер ме директор полиције није обавестио а није ми се ни јавио на телефонске позиве упућене данас. Да ли је то професионалан однос у полицији? Поводом трагичног догађаја двоструког убиства код Рековца дана 15.07.2013. године, а за које се сумња да је извршено од стране припадника Жандармерије Одреда у Краљеву овим путем изражавамо искрено саучешће породицама убијених младића – стоји у саопштењу достављеном нашој редакцији у коме се додаје и да је заједничким радом УКП и Жандармерије јутрос ухапшен осумњичени жандарм.

– У овом тешком тренутку тешко је говорити о чињеницама јер су особе угљенисане и у току је истрага која ће потврдити околности овог немилог догађаја. Али само бих желео да нагласим да је ово дело ако истрага утврди одговорност, извршено од припадника Жандармерије који је у тренутку вршења дела био ван службе, што не умањује његову одговорност, јер Закон се мора поштовати, људски живот је неприкосновен и заштићен Законом и Уставом – навео је Дикић и нагласио да се његова објективна одговорност као Команданта Жандармерије у овом случају не може доводити у питање.

Bratislav-Dikic
– Кривично дело је извршено ван службе, што не умањује његову одговорност, али сходно томе ја не могу да одговарам по принципу командне одговорности јер би то значило да за свако кривично дело учињено од стране овлашћеног службеног лица непосредно одговара Директор полиције – навео је Дикић.

Он је истакао да као командант одговоран за рад и функционисање Жандармерије не може бити први непосредни чинилац кога ћете увек прозивати за свако дело које се изврши.

– Ја сам рекао да нико није изнад Закона и да свако мора бити ухапшен ако се докаже да је извршио кривично дело. Свако ће одговарати за кривчно дело које учини, па било учињено од стране било ког припадника Жандармерије у току или ван радног времена. Овде је случај да је припадник Жандармерије дело извршио не као припадник већ као цивил, али то не умањује његову одговорност – додаје командант Жандармерије.

Он је оптужбе Вељовића које је изнео на данашњој конференцији за штампу оценио нејасним и истакао да је у овој јединици све у реду.

– Нејасни су и без основа наводи директора полиције на данашњој конференцији да је “хаос” у Жандармерији. Жандармерија је под мојом командом од 4 године све задатке извршавала врло успешно и од директора полиције Вељовића сам оцењиван највишим оценама рада. Награђиван сам сваки месец и незнам прави разлог мог разрешења. Нећу дозволити да неко па био то и директор полиције обезвређује моје заслуге и професионалан рад већ 23 година у полицији. А што се тиче самог трагичног догађаја двоструког убиства код Рековца дана 15.07.2013. године, а за које се сумња да је извршено од стране припадника Жандармерије Одреда у Краљеву, наглашавам да тај припадник има свог команданта у Краљеву за кога је већ написан предлог за смену због пропуста у раду већ годину дана и предат директору а он га је заштитио – истакао је Дикић саопштењу.