Прочитај ми чланак

Французи воде децу са КиМ на море

0

Canj

(Танјуг)

Другу годину за редом, француска организација „Солидарност за Косово“ организовала је летовање на мору за четрдесеторо деце из српских енклава на Косову.

Деца, која су јуче стигла у летовалиште у Чању у Црној Гори, а коју је изабрала рашко-призренска епархија по социјалним критеријумима, данас су упознала и чари купања у мору, саопштила је организација „Солидарност за Косово“.

Директор организације Арно Гујон оценио је да је „ово путовање прилика за најсиромашнију децу да по први пут виде море и прилика за њих да прекину живот у изолацији упознајући другу децу, стварајући пријатељства, и истовремено уживајући у распусту на мирном месту, далеко од посебно тешке свакодневнице.“

Ово летовање које це трајати седам дана, це бити испуњено културно-уметничким активностима, као што су позориште или сликарство, али це такође бити и екскурзија бродом до јадранских острва или до манастира Острог, наводи се у саопштењу.

Паралелно са тим активностима, свакодневно купање це бити прилика да деца науче да пливају у школи пливања.

Овај хуманитарни пројекат у потпуности финансира организација Солидарност за Косово, којој су седамсто донатора из Француске дали подршку, којима је посебно стало до среће ових малишана.

Организација „Солидарност за Косово“ основана 2004. броји преко шест хиљада донатора из целе Француске и око 30 волонтера који учествују у раду ове организације. Само у току 2012. године организација је обезбедила 6 конвоја хуманитарне помоћи, летовање у Црној Гори за 40 српске деце са Косова и Метохије и реновирање основне школе „Бора Станковић“ у селу Стража код Гњилана.

Арно Гујон, оснивач ове организације, одликован је прошле године медаљом краља Стефана Дечанског, а компанија „Новости“ му је 17. децембра 2012. доделила и специјалну плакету за „Најплеменитији подвиг године“, подсећа се у саопштењу.