Прочитај ми чланак

Централе владајућих партија оштро против „привремене скупштине АП КиМ“

0

sever-kim-mapa-468

(Вечерње Новости)
Централе највећих владајућих странка у Београду оградиле су се од формирања привремене скупштине АП Косова и Метохије, које је заказано за четвртак у Звечану.

Идеја о парламенту који ће чинити одборници четири општине са севера Покрајине, а који ће бити отворен и за Србе са југа, настала је из револта према бриселском споразуму и у њега је требало да уђу представници свих странака.

Они су се, према нашим информацијама, већ начелно договорили које функције иду којим партијама, па је тако место председника Скупштине припало СПС и на њему је „виђен“ Славко Стевановић из Лепосавића.

Заменик председника СПС Жарко Обрадовић, међутим, каже да ова странка не учествује у формирању Скупштине КиМ:

– Ако то неко ради у наше име, СПС то не прихвата. Ми смо Покрајинском одбору пренели став да нико испред СПС не може да учествује у Скупштини. То су Покрајински одбор и одбор у Лепосавићу подржали.

Потпредседник СНС Братислав Гашић каже нам да оно што није у сагласју са владином политиком ни СНС као странка не подржава:

– Око оснивања Скупштине није било консултација са централом странке. 

То је чин једног броја људи чији су интереси угрожени. 

Заједница српских општина омогућиће бољи живот на КиМ и то је једини пут којим треба ићи.

Владимиру Илићу из УРС, није познато да ли ће неко од њихових бити на Скупштини и тврди да око тога није било консултација са врхом странке.

Формирање Скупштине АП КиМ је добра идеја јер људи тамо морају да се самоорганизују, наравно, у складу са законом – каже нам Слободан Самарџић, потпредседник ДСС. – Ову Скупштину, која иде у прилог опстанка Срба на КиМ, ДСС свом снагом подржава.