Прочитај ми чланак

Србија: Врело као у Сахари – данас најгоре!

0

cesma u knezu vrucine
(Вечерње новости)

Асфалт се у недељу топио у Србији, а најтоплији дан овог лета метеоролози су најавили за понедељак – температура 41 степен. У понедељак увече захлађење са пљусковима, нови скок температура од петка. Лекари саветују да се пије пуно течности.

ТЕМПЕРАТУРЕ СУШЕ КУКУРУЗ

Високе температуре не погодују ни пољопривредним културама, па тако ни кукурузу у Поморављу, Ресави и Левчу, другој по величини житници у Србији. Кукурузу, који је у фази наливања, од врућине се суше доњи листови, а негативно утиче и на развој зрна.
Сушење и увртање листова, израженије је на парцелама где није примењена пуна агротехника и где није оптималан склоп биљака.
Кукуруз је у Поморавском округу, најзаступљенија житарица, и ове године је засејан на око 67.000 хектара.

Топио се асфалт у недељу у Србији. Тропски талас захватио је нашу земљу, па се на око 40 степени Целзијусових у хладу, једва дисало. Најтоплији дан овог лета, метеоролози очекују – у понедељак. Максимална температура биће 41 степен у неким местима. Међутим, већ у току ноћи стиже освежење. Август ће бити топао, али не као последња два дана.

По упозорењима лекара, није била безбедна у недељу, а ни наредних дана неће бити, шетња ван хлада, не само за хроничне болеснике, већ и за здраве. Доктори саветују да се пије доста течности, носи лагана одећа и не излаже сунцу у најтоплијем делу дана.

– Крај јула месеца је традиционално најтоплији период у години и овакве температуре и врућине су очекиване – каже Бранко Спаравало, из „Метеоса“. – Првих седам до 10 дана августа поново ће бити врло топло са температурама до 37-38 степени. У другој половини августа наставља се сунчано и суво време уз врућине са врло мало падавина. Не очекују се температуре изнад 40 степени, али ће и даље бити вруће са високим температурама.

Међутим, током ноћи почиње освежење, најпре у северним и западним крајевима, понегде са пљусковима и грмљавином и појачаним северозападним ветром. Захлађење ће трајати до краја недеље, до када ће, према прогнозама, највише дневне температуре ићи од 28 до 32 степена. Већ од петка температуре поново почињу да расту.

Према речима нашег саговорника, ноћас ће се локални пљускови јавити прво на северу и западу, а пред јутро и понегде у централним и јужним пределима. Док ће сутра бити знатно пријатније време у већини крајева, на југу остаје топлије. Понегде са локалним пљусковима.

ПАКЛЕНО И НА ЈАДРАНУ

На црногорском делу Јадрана и у појединим местима Босне и Херцеговине температура ће у понедељак достизати до 40 степени.
Метеоролози су најавили да ће Црна Гора и наредних дана бити на удару топлог тропског таласа, а да се тек средином наредне седмице очекује благи пад максималних температура и то на северу.

– У среду и четвртак биће топло, али без врућина – каже Спаравало. – Очекује се да ће август бити топлији од просека. Ипак, лето неће бити вруће као прошлогодишње, које је било уједно и најтоплије, уз врло велики број тропских дана – температура изнад 30 степени.

Хитна помоћ у Београду у недељу је до 17 часова имала 83 интервенције, од тога 21 на јавном месту. Изгледа да су апели и упозорења уродили плодом, јер улице су биле пусте, а према речима дежурних лекара, није било повећаног броја колапса на улицама.

– Саветујемо свима да избегавају излазак из куће у периоду од 10 до 17 сати, а то се посебно односи на старије и хроничне болеснике – каже др Марија Тошић, начелник смене у Хитној помоћи.

– Треба узимати доста течности, а они који, ипак, морају да изађу на високе температуре требало би да са собом носе флашицу воде и да се лаганије облаче. Веома је важно имати лаганије оброке, а хронични болесници да редовно узимају терапију.