Прочитај ми чланак

Највеће српске кауције: Мишковић рекордер, Цане нудио највише, Мира и Језда побегли!

0

Miskovic, mira, Cane Jezdae
(Телеграф.рс)
 
Пре Мишковићевих 12 милиона евра, рекорд је држао Звездан Терзић, који је слободу платио милион евра. Суд је три пута одбијао предлоге јемства Станка Суботића Цанета, који је најпре нудио пет милиона.

Дванаест милиона евра, колико су адвокати власника “Делта Холдинга” Мирослава Мишковића уплатили, како би он могао да се брани са слободе, највећа је количина новца икада уплаћена у ове сврхе у Србији.

Пре “случаја Мишковић”, најпознатија јемства била су два пропала: у случају супруге покојног председника СРЈ Слободана Милошевића Мире Марковић и власника пирамидалне штедионице “Југоскандик” Јездимира Васиљевића.

– Као пример одузимања вредности које је дато као јемство у корист Републике Србије, кад је у питању Виши суд у Београду, може се навести кривични поступак који се пред овим судом водио против окривљеног Јездимира Васиљевића, када је прекршио дато обећање и напустио боравиште без одобрења. У том случају је јемство било одређено у износу од милион немачких марака у динарској противвредности, у виду хипотеке на непокретности – кажу за Телеграф у Вишем суду у Београду.
Васиљевић је осуђен због тога што је злоупотребом службеног положаја и преваром са сарадницима оштетио штедише “Југоскандика” за више десетина милиона марака почетком деведесетих година. Он је 1993. побегао из земље, али је 2000. ухапшен на београдском аеродрому “Никола Тесла”.

Васиљевић је 2006. пуштен да се брани са слободе, када је као јемство заложио кућу свог пријатеља, вредну тадашњих милион немачких марака. Међутим, он је побегао из земље, па је кућа припала држави и данас чека продају.

Zvezdan-Terzic-Sinisa-Mihajlovic
Пре Мирослава Мишковића рекорд у висини јемства држао је бивши председник Фудбалског савеза Србије Звездан Терзић , пошто му је Виши суд у Београду одредио суму од милион евра.

С друге стране, рекорд у висини понуђеног јемства забележен је у случају Станка Суботића Цанета, који је за слободу понудио пет милиона евра. Међутим, овај као и још два Суботићева поредлога за јемство − два милиона евра и 700.000 евра − одбијени су, а Специјални суд је усвојио предлог од 538.000 евра.

Суботић је уписао хипотеку на кућу у тој вредности, па је повучена потерница с налогом за хапшење која је за њим била расписана.

Међу свежијим и већим јемствима је и оно одређено за власника консултантске куће “Цес Мекон” Звонимира Никезића, ухапшеног због сумње да је умешан у малверзације у афери “Азотара” − у висини од милион евра.

Следећи на ранг-листи је директор “Железница Србије” Миланко Шаранчић, који је осуђен на пет година затвора. Он је после 13 месеци проведених у Централном затвору пуштен, пошто је његова породица као гаранцију положила хипотеку на имовину вредну 710.000 евра.

Крајем маја, суд је прихватио јемство од 600.000 евра, које је у замену за излазак из притвора дао Иван Павловић Икер, оптужен за трговину дрогом.

Антон Станај, који је зимус убијен у Судану, а који је осуђен на шест и по година због шверца цигарета, платио је 400.000 евра, како би био пуштен из Централног затвора до правоснажности пресуде.

Још једна од “крупнијих зверки” која је платила излазак из притвора је Сретен Јоцић, звани Јоца Амстердам. Он је у марту 2006. изручен Србији из Холандије, због оптужби да је 13 година раније подстрекавао на убиство Горана Марјановића. Слобода је коштала 300.000 евра, а он је на пуштен два месеца након изручења.

Бивши члан Управног одбора Електропривреде Србије Радосав Саватијевић Кене пуштен је из притвора да се брани са слободе прошлог августа, пошто је као јемство заложио своју кућу процењену на 250.000 евра уписом хипотеке. Тужилаштво за организовани криминал подигло је две оптужнице против њега − једну због афере “Колубара”, а другу због малверзација у “Путевима Србије”.

Супруга некадашњег председника СРЈ Мира Марковић платила је 15.000 евра, али је побегла у Русију, где је добила азил, па је уплаћени новац припао Србији.

(Телеграф.рс)